Popodnevno drijemanje – da, duže popodnevno spavanje – ne

Metropol Zdravlje

Kratak popodnevni odmor uvijek se smatrao blagotvornim i preporučivao se bez ograničenja. Ipak, novija istraživanja kažu da ograničenje postoji i da treba pripaziti na njih.

 

Standardni stav glasio: drijemanje u trajanju od 10 do 20 minuta djeluje obnavljajuće na radne efekte, popodnevno spavanje u trajanju od 60 minuta poboljšava kognitivne sposobnosti. pamćenje i koncentraciju, dok duže od 90 minuta u nekih ljudi poboljšava kreativnost, emocionalno i proceduralno pamćenje

Još od ranije su poznate studije koliko bi trebao trajati popodnevni san i njihov je glavni zaključak da ne bi trebao trajati predugo.

Nekim ljudima je dovoljno svega 10 do 15 minuta drijemanja da bi se osjećali jako osvježenima.

U posebnu kategoriju spada tzv. power nap ili moćno drijemanje od svega nekoliko minuta, a to je sposobnost koje se može razviti i trenirati, te prakticirati i više puta dnevno. Čitavi niz studija pokazao je koristi od takve vještine, koja se nauči, a na internetu se nudi i niz meditacijskih – relaksirajućih zvčnih animacija poput ove.

Ipak, važna ograničenja u vezi sa popodnevnim spavanjem vezuju se uz povećani rizik od srčanog zatajenja u onih osoba koje su već pod rizikom (pretilost, smanjena tjelesna aktivnost, pušenje i sl.), ukoliko to spavanje traje više od sata.

Na tu temu nedavno su objelodanjeni rezultati novog istraživanja.

Ono je pokazalo kako poslijepodnevno spavanje u vremenskom trajanju dužem od 40 minuta povećava rizik za više tjelesnih poremećaja. Studija je obuhvatila 300.000 ispitanika i pokazala vezu popodnevnog drijemanja sa razvojem metaboličkog sindroma, uključujući debljinu, visoki tlak i povišene masnoće u krvi.

Istraživanje je na godišnjoj konferenciji predstavio American College of Cardiology (ACC), a prema njemu, čovjekovo tijelo u dnevnom spavanju dužem od 40 minuta ‘umisli’ da je u stanju dubokog sna, a kako se on prekida – drijemanje poslije podne čini ljude umornijima nego što zapravo jesu.

Odmornije, svježije i bolje se osjećaju oni koji poslijepodne odspavaju najviše pola sata.

Izvor: Zen.ba