Art Ritual, Sarajevo

Art Ritual, impulsivna funk-rock-grunge-slikarska improvizacija

Cooltura Gledam Muzika BiH Slušam

Da je u Sarajevu izveden u svijetu jedinstven jam-session, muzički i slikarski, u kojem je gitara poslužila kao ‘kist’, zvuči pomalo senzacionalistički, ali autor perfomansa, frontmen benda Činčila, Vanja Solaković, najmanje je to na umu imao.

Priča je, zapravo, počela prije dvije godine, kada je u sarajevskom Historijskom muzeju, u sklopu festivala ”Noć muzeja”, psychedelic funk-rock grupa Činčila izvela perfomans ”Univerzalna komunikacija” po zamisli njihova pjevača Vanje Solakovića – bend je improvizirao slobodne muzičke teme, dok se Vanja impulsivno prepuštao ‘akcionom slikanju’ po zidovima, a u jednom trenutku mu se priključio gitarista Zlatan Hadzifejzović, slikajući kistom pričvršćenim na vrhu vrata gitare.

Da bi njihov umjetnički impuls bio razumljiviji treba spomenuti da su Vanja i Zlatan studirali na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Novi perfomans pod nazivom ”Art Ritual” izveden je 27. 12. 2017. u prostoru galerije ALU, a Vanji Solakoviću priključili su se basista Ismar Žalica i bubnjar Jan Delić.

Ovaj put na improviziranu scenu postavljene su i Solakovićeve skulpture, njegov magistarski rad, a umjesto pjevačke on je ovaj put imao gitarističku ulogu i slikao instrumentom.

Trojka je u slobodnoj formi improvizirala teme funk, rock, grunge, noise stilova, a Vanja se prepuštao ”impulsima iz podsvijesti” i stvarao svoje ekstatične likovne vizije.

“Muzika koju vidim i skulpture koje čujem bude u meni posebne impulse koje iskazujem pomoću performansa, te sviram i u istom trenu oslikavam platno u posebnom momentu koji je neponovljiv” – opisuje svoj neobični umjetnički izraz njegov autor.

”Za konačni rezultat bitni su mnogobrojni faktori, prvenstveno hemijski procesi u organizmu, koji diktiraju raspoloženje u datom trenutku, spoj psihičke i fizičke energije, koja djeluje kao jedno. Nisam siguran da li je unutrašnje stanje to koje je vođeno biohemijskim ritmom, ili uticajem akumuliranja drugih energija, međutim, svjesno se prepuštam impulsima koji izlaze iz podsvijesti i stvaraju djela. Ekspresivnost, pa čak i nepromišljenost, dozvoljavaju podsvijesti da stvara”, kaže Vanja Solaković.

Kako je to izgledalo pokazuje fotogalerija Safeta Begića.