Maja Milinkovic i Alfredo

Kako je uz Maju Milinković jedan 86-godišnjak oduševio Portugal

GPS za dušu Igra života

Kada je njegova supruga, s kojom je u braku 62 godine, oboljela od demencije, Alfredo Gonçalves je u potrazi za snagom da ostane pozitivan, krenuo na sate pjevanja kod Maje Milinković i četiri mjeseca poslije – snimio prvu pjesmu za dar supruzi.

Alfredo Gonçalves će idućeg mjeseca napuniti 87 godina. Ima dvije kćeri i 6 unuka, a za sebe taj nekadašnji radnik u porodičnoj tvornici čokolade kaže da je uvijek bio nemiran, što ga je tjeralo da radi nove stvari.

Tako je, kao 50-godišnjak, istrčao dva maratona, priredio je izložbu svojih slika, bavio se svim I svačim da ispuni slobodno vrijeme, no nikada nije pjevao.

Kada je nedavno njegovoj supruzi, s kojom je u braku 62 godine, dijagnosticirana demencija, u potrazi za snagom da ostane pozitivan u toj situaciji uključio se u jedan lokalni hor. Kasnije će pričati da nije znao pogoditi niti jedan ton, da ga je bilo strah otvoriti usta, mislio je da je potpuno bez talenta. I odlučio je potražiti poduku pjevanja.

Naša Maja Milinković, sarajevska rock pjevačica koja sad živi u Lisabonu i ima novu karijeru pjevačice tradicionalnog portugalskog fada, već godinu dana se bavi i privatnom podukom pjevanja, a igrom sudbine Alfredo se pojavio upravo na njenim vratima.

‘’Strahovao je da ću ga odbiti zbog njegovih godina. Međutim, prihvatila sam izazov, jer sam odmah osjetila da ima veliku volju. Ubrzo smo otkrili da voli fado i da mu je tajna želja da pjeva te pjesme. Okuražila sam ga. Nakon samo četiri mjeseca vježbanja, ne samo da je propjevao, nego je počeo pisati pjesme i došao mi je jedan dan sa idejom da želi za Božić pokloniti svojoj supruzi i unucima jedan fado koji je sam napisao, i tekst i muziku. I upustili smo se u taj projekat sa puno posvećenosti’’, ispričala je Maja u jednoj emisiji nacionalne televizije.

Naime, storija o pravom muzičkom podvigu emotivnog Alfreda odmah se pročula da su on i Maja Milinković jučer bili gosti portugalske televizije, oduševljavajući cijelu naciju.

Alfredo je ispričao kako je na Božić donio svoj snimak supruzi, kako su oboje plakali slušajući ga, a unuci se oduševili djedom i zahtijevali da sad snimi cijeli album.

Alfredo Gonçalves

‘’Ja nisam djed koji kvari djecu, ja sam djed koji uči svoje unuke i ovim sam htio pokazati im da nikada nije kasno za ostvarenje snova, bez obzira na godine, da uvijek ima načina gdje ima volje’’, rekao je Alfredo.

‘’Veoma sam ponosna i mogu reci da, iako po godinama najstariji, gospodin Alfredo je po srcu i dusi moj najmlađi i najinspirativniji učenik’’, komentar je Maje Milinković.

I evo Alfredove izvedbe: