BNP Zenica, press

BNP Zenica – najviše nagrađivani BH teatar u 2017.

Cooltura Gledam Saznajem

Na izmaku godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica novinarima su predstavljeni rezultati ostvareni u 2017. i ovaj umjetnički kolektiv se ima čime pohvaliti – sa ukupno 18 značajnih nagrada za četiri predstave iz svoje produkcije, među kojima prednjači hit ”Moja fabrika”.

Statistika kaže: na scenama BNP Zenica u 2017. priređena su 284 programska sadržaja, dakle ako se isključi uobičajena ljetna pauza, to je u prosjeku – jedan dnevno!

U katalogu tih programa, koje su činile promocije knjiga, izložbe, tribine i koncerti (među njima brojnih poznatih izvođača iz regiona) izdvaja se čak 150 izvedbi kazališnih predstava u vlastitoj produkciji, te 50 gostujućih predstava ansambala iz cijelog regiona.

Direktor BNP-a, Hazim Begagić, posebno je istaknuo sedam premijernih izvedbi, od kojih četiri u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, a s njima je ovaj umjetnički kolektiv nastupio na čak 33 međunarodna festivala učešća, od čega 12 izvan BiH, te ukupno 49 gostovanja ansambala BNP-a na drugim kazališnim scenama.

Centralno mjesto u godišnjoj ‘inventuri’ s pravom je dobio podatak – BNP je u 2017. zaslužio 18 nagrada na šest međunarodnih festivala.

Najtrofejnija i globalno najhvaljenija predstava je ”Moja fabrika”, dramatizacija istoimenog romana zeničkog pisca Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić. Samo ona osvojila je 12 nagrada, među kojima su tri za najbolju predstavu u cjelini i dvije za režiju.

moja_fabrika

Ostale nagrađene predstave su ”Za šta biste dali svoj život” u režiji Harisa Pašovića (3 nagrade), ”Gluha svadba” u režiji Lejle Kaikčija (2 nagrade) i ”Pozdravi nekog” u režiji Miroljuba Mijatovića, koja je nagrađena za kolektivnu glumačku igru na Međunarodnom festivalu studentskog pozorišta ”Kestenburg”.

Nagrade su zalog i obaveza za nastavak, pa je umjetnička direktorica Lajla Kaikčija najavila dva nova projekta u 2018. godini: postavku jednog od najpoznatijih dramskih djela, Shakespeareovog “Romea i Julije”, te djela bh. autora Dragana Komadine “Ravna ploča”, oba u njenoj režiji, dok je direktor DOL scene Miroljub Mijatović takođe najavio dvije premijerne izvedbe, od kojih je prva predstava “Draga moja, profesorice”, planirana već za 25. januar 2018.

Kazališni umjetnici žive prvenstveno za pljesak publike, ni festivalske nagrade im nisu mrske, ali od toga – ne žive. Zbog toga je prezentacija rada zeničkog BNP-a završena konstatacijom: 2017. je pokazala da je ovaj kolektiv jedna od najuspješnijih umjetničkih organizacija u BiH i jedan od najboljih ambasadora Zenice i BiH, pa zaslužuje veću podršku nadležnih institucija.

Jasno, da ne može biti jasnije o čemu je riječ.