leonard-cohen

Songs of Leonard Cohen – 50. rođendan veličanstvenog debija

GPS za dušu Vremeplov

Kanadski pjesnik i kantautor Leonard Cohen na mala je vrata, 27. 12. 1967. godine, kročio na svjetsku scenu: tog dana pojavio se njegov prvi album, koji je u početku imao skromno mjesto na top listama, da bi neki brojevi i poslije pola stoljeća vrijedili kao klasici pop kulture.

Među deset pjesama Cohenovog prvijenca tri broja su se izdvojila, “Sisters of Mercy“, “So Long, Marianne” i “Suzanne“, koja je postala jedna od najviše obrađivanih Cohenovih pjesama. Nju je, kao i još deset Cohenovih najčuvenijih naslova, prepjevao te na albumu “Hazarder” 1999. godine objavio Ibrica Jusić.

Vrlo je zanimljiva i pozadina te pjesme. Kao poema “Suzanne Takes You Down”, pojavila se 1966. godine u Cohenovoj poetskoj zbirci i posvećena je Suzanne Verdal, ženi jednog montrealskog skulptora, s kojom je pjesnik navodno bio u platonskoj ljubavnoj vezi.

Cohen je ubrzo komponirao i melodiju koju je otpjevao preko telefona Judy Collins, slavnoj američkoj folk kantautorici, a ona je pjesmu pod nazivom “Suzanne” izdala te iste ’66. godine na svom albumu “In My Life”.