Novo bosansko plemstvo rasplamsava galaktičku rock ljubav

Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Već desetak godina privlače pozornost na independent rock sceni u Australiji, Kanadi, Americi i Brazilu, a pojavom singla ”Paradise” pod etiketom sarajevskog Hayat Productiona, sada i ovdašnja publika može upoznati australski rock alternative sastav bosanskih korijena.

Priča je počela jako davno, sredinom 1970-ih godina, sa sarajevskom rock grupom Paradoks, koju su činili Mladen Vojičić Tifa, Sead Trnka i Zlatan Čehić Čeha. Tifinim odlaskom na odsluženje vojnog roka grupa se razišla, a nešto kasniji epilog je poznat – 1984. godine Tifa je postao pjevač Bijelog dugmeta, Čeha bas gitaru zasvirao u Divljim jagodama, a Trnka u Teškoj industriji, i on kao basista, susrećući se u istom bendu sa klavijaturistom Zoranom Krgom.

Bila je to reinkarnacija Teške industrije, predvođena gitaristom Vedadom Hadžiavdićem, kao jedinim iz originalne postave, i rezultirala je albumom ”Ponovo sa vama”. Trnka je sudjelovao i na albumu ”Gospode, ne daj da je sanjam” (1991.), a par godina kasnije u njegovog muzičkoj karijeri nastaje duža pauza.

Sead Trnka nekad i danas
Sead Trnka nekad i danas

Potrajala je ta pauza sve do 2006. godine, kada ga sudbina opet spaja sa Zoranom Krgom – u Minhenu. Tu je formirana trojka, u kojoj je još bio pjevač i gitarista Josh Maekowsky, te su snimili album ”Blue Butterfly (Revolution)”, objavljen u Americi za Mervilton Records.

Trojka je kasnije dobila i ime, New Nobility, a nova lokacija postao joj je Sidney. Objavili su četiri EP izdanja, ”Blue Butterfly” (2009.), ”New Nobility” (2012.), ”Paradise” (2012.) i ”Let’s Make Better World” (2016.) i sa drugoga je singl ”Galactic Love” postao njihov udarni broj.

Gotovo nepoznati u rodnom kraju Trnke i Krge, New Nobility (Novo plemstvo) upoznajemo sa singl izdanjem ”Paradise” / ”Galactic Love”.

New Nobility opisuju kao high-tech pop band, ali je njihov energični alter-rock zvuk vrsta muzičkog putovanja tragovima uzora kao što su Living Color, Steve Vai i Dream Theatre.