SMS-manija po svijetu (i kod nas) na najluđi mogući način

21. vijek Tehnologija Zanimljivo

Prosječni Britanac pošalje dnevno 27 SMS poruka – osobama u istoj i susjednoj prostoriji! Austrijanci, pak, između Božića i Nove godine policiju zaguše porukama sa mobitela koje su dobili na dar, a još nisu priključeni na mrežu.

Vjerovatno ste makar jednom vidjeli dvije osobe koje se SMS porukama dopisuju u istoj prostoriji. Ako ste iz over 40 generacije, to vam je bila jedna od šokantnih potvrda dehumanizacije, a ako ste mlađi, onda vjerujete da je to samo novi stil življenja.

Ipak, poslati u prosjeku 27 poruka dnevno (!!!) ili 10.000 godišnje, kako se navodi kao rezultat istraživanja u Velikoj Britaniji, objavljen prije nekoliko dana, već postaje zabrinjavajuća pojava.

Naime, primjeri o najčešćim porukama “Šta ima za večeru?” ili “Dolaziš li u krevet?” mogu se povezati sa komformizmom koji pružaju nove tehnologije, odnosno običnom lijenošću, ali drugi element je taj koji ukazuje i na puno ozbiljniji problem društvenog ponašanja.

Anketirani su, kao objašnjenje brojnih poruka osobama blizu sebe, navodili da tako izbjegavaju – rasprave i sukobe. To više nije samo šokantni prekid emotivne veze SMS-om, nego i tako banalne situacije poput “Ugasi svijetlo” i “Idi na spavanje”, dakle roditeljskih naredbi djeci.

Druga luda SMS-manija događa se u Austriji, između Božića i Nove godine.

Mobiteli su jedan od izrazito čestih darova za te praznike, a oni koji ga dobiju požele odmah isprobati uređaj. Budući da ga ne mogu odmah aktivirati na mreži, koriste mogućnost hitnih poziva i poruka, zbog čega je ove godine austrijska policija objavila javni apel da se to ne čini prema njima, jer su im tako linije zagušene.

Na kraju ćemo dodati treći, domaći primjer.

Prema već zastarjelim podacima od prije nekoliko godina, stanovnici najsiromašnijeg dijela kontinenta, zapadni Balkanci, poslali su tokom novogodišnjih praznika skoro 194 miliona SMS poruka, pokazali su izvještaji prikupljeni u BiH, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu.

Ima se, može se…

poruke na dlanu