festivus-seinfeld

Festivus – odgovor nereligioznih na božićnu potrošačku histeriju

Metropol Samo urbano

Anti-Božić ili Festivus, simbolični štrajk protiv božićne potrošačke groznice, peti je put sinoć proslavljen u Hrvatskoj, a vrlo brzo slijedi nova slična parodija, treće izdanje zagrebačkog Antivalentinova predvođenog grupom Let3.

Ideja o Festivusu rođena je iz epizode ”Štrajk” popularne američke serije ”Seinfeld”, emitirane 18. 12. 1997., u kojoj je parodirana predbožićna potrošačka histerija i tradicionalna okićena jelka zamijenjena aluminijskom ‘festivus motkom’ ispred koje se, umjesto dijeljena darova, izražava kritika na ponašanje, bilo vlastito ili bliskih prijatelja i familije.

Fanovi Seinfelda vremenom su počeli priređivati stvarne Festivuse, najprije u Americi, da bi 2013. stigao i u Zagreb, gdje se tradicionalno slavi u klubu No Sikiriki.

Ateisti i Agnostici Hrvatske (AAH), Pokret za sekularnu Hrvatsku, Protagora i Familia Nova, kao organizatori Festivusa, drže da kraj godine jeste “vrijeme druženja, slavlja i dobre vibre u zraku”, ali je to, istovremeno, za nereligiozne osobe “vrijeme slavlja besmislenih i uglavnom falsificiranih ikonografija iz bajki”, pa je Festivus for the rest of us (Festivus za nas ostale) izraz protiv potpuno komercijaliziranog aspekta praznika i opisuje se kao parodijski oblik razigranog potrošačkog otpora.

Festivus-NewYork

Najčešći dan Festivusa je 23. 12., ali po svijetu se priređuje po slobodnom izboru i u ostale decembarske dane, te čak u drugim terminima u godini, jer nisu samo Božić i Nova godina totalno komercijalizirani, već jako daleko od njihove prave ideje.

Upravo na tom tragu je i riječka rock grupa Let3 pokrenula svoj parodijski festival – Antivalentivo, koncert koji već ima tradiciju nakon prve izvedbe 2016. u zagrebačkom Domu sportova.

Tako će, pod sloganom ”Ništa ljubav, Karentinovo svuda”, novi Antivalentinovo biti izveden 10. 2. 2018. i Letovcima će se priključiti TBF i Edo Maajka.