Ritam vikenda: Maja Milinković – Amazing Grace za najavu albuma

Glas.ba RTV Muzika BiH Ritam vikenda

Uz čestitke za predstojeće praznike, dobili smo ekskluzivnu a capella verziju ‘’Amazing Grace’’ Maje Milinković, koja je u isto vrijeme – neobična i prigodna najavu njenog novog albuma.

Maja Milinković, sarajevska blues & rock pjevačica koja već nekoliko godina živi u Lisabonu, posvećujući se fado muzici, početkom prošlog mjeseca započela je snimati novi materijal.

Prva polovina završena je u sarajevskom studiju Damira Arslanagića, a nastavak se radi u Portugalu, što je vrlo simbolična ilustracija Majine zamisli o susretu i preplitanju dvije kulture, bosanskohercegovačke i portugalske, sevdaha i fado pjesme.

Čak je i izbor gostiju na albumu tako koncipiran, pa se Maji Milinković u interpretacijama pridružuju Bojan Dizdarević te Pedro Pinhal i Pedro Amendoeira.

‘’Ideja je spajanje, most, muzika kao univerzalni jezik, zato se i snima na dva mjesta, da bi se i kroz tu dimenziju spojila dva meni tako bliska muzicka pravca  fado i sevdah, oba puna melankolije i duše’’, o svom novom projektu kaže Maja Milinković.

U ozračju nadolazećih prazničnih dana, Maja je za čitatelje Glas.ba snimila ”Amazing Grace”, više od 200 godina staru teističku himnu, koja je sredinom prošlog stoljeća razvila svoj vlastiti život i u modernoj pop kulturi, zahvaljujući snimcima brojnih svjetskih zvijezda, kao Mahalia Jackson, Joan Baez, Aretha Franklin, Rod Stewart, Elvis Presley, Johnny Cash ili Arlo Guthrie u nadahnutoj izvedbi na Woodstock festivalu.