kamenje koje raste

Nerazjašnjeno čudo prirode: Kamenje koje raste

GPS za dušu Svijet tajni

Među nebrojenim fascinantnim pojavama na Zemlji, jedna od misterioznih je kamenje koje raste, a najčudnije od svega je da se to događa na samo jednom mjestu.

Costesti je rumunjski gradić u regiji Valcea, u kojem se nalazi misteriozno kamenje koje nazivaju trovanti. Ovaj prirodni fenomen na zemlji se pojavljuje prije čak 6 miliona godina nakon snažnog zemljotresa, a nastao je od cementnog pijeska. I odolijeva zubu vremena.

Na prvi pogled gromade se sastoje od čvrste jezgre i pjeskovitog oklopa, te djeluju kao bilo koji drugi kamen. Ali, promjene i magija na kamenu nastaju nakon što padne kiša, te se osuši i zadnja kap. Nakon toga, male formirane izbočine počinju izvirati sa svih strana, kao da je kamenje oživjelo. Kako izbočine rastu, s vremenom se odvajaju od matičnog kamena, te nastavljaju samostalno rasti. Prosječno narastu od 6-10 metara u širinu.

Iako za njihovo postojanje naučnici znaju već godinama, još nisu definitivno odgonetnuli kako i zašto kamenje raste.

Jedna od najčešćih teorija je da rast uzrokuje povećana količina minerala u kamenu. Pretpostavlja se da vlaga izaziva širenje minerala koji prave pritisak na pjeskovitu ovojnicu, tjerajući izbočine na površinu, ali i dalje ostaje glavna misterija – zašto se to događa na samo jednom mjestu u svijetu.