Amus BiH izabrao nove članove Upravnog odbora

Muzika BiH Show Time

U kongresnoj dvorani hotela ‘Bristol’ u Sarajevu sinoć je održana godišnja Skupština AMUS-a, na kojoj su, uz ocjene rezultata i izvještaj o radu, izabrana dva nova člana u glavno operativno tijelo, Upravni odbor.

Godišnjoj skupštini Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca BiH prisustvovalo je 196 muzičkih autora iz cijele Bosne i Hercegovine, te veliki broj gostiju, što pokazuje da je tematika i unapređenje zaštite autorskih prava presudno važna umjetnicima.

Predsjednik Skupštine AMUS-a, Edin Dervišhalidović podsjetio je na nekoliko važnih uspješnih rezultata AMUS-a u 2017. godini, od kojih je najznačajniji prijem Asocijacije u redovno članstvo Svjetske konfederacije autorskih društava (CISAC).

Kao najvažnije teme, Skupština je razmatrala izvještaj Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine o provedenom nadoru nad radom AMUS-a za 2016. godinu, a na temelju toga usvojen je novi pravilnik o platama, dodacima i naknadama zaposlenim, koji je usklađen sa Zakonom o radu u institucijama BiH.

Posebno zanimanja pobudilo je popunjavanje dva mjesta u Upravnom odboru AMUS-a, nakon što su dosadašnji člana ovog tijela, Maja Sarihodžić i Ibrahim Mangafić, ranije podnijeli zahtjev za njihovo razrješenje.

Nakon što su se predstavili kandidati, evidentirani u javnom pozivu svim članovima AMUS-a da se kandidiraju, Skupština je tajnim glasanjem izabrala dva nova člana, sarajevskog muzičkog urednika Envera Šadinliju (poznat kao autor tekstova za brojne izvođače narodne muzike od sredine 1970-ih) i sarajevskog muzičkog producenta Almira Ajanovića.

Uz nove članove, Upravni odbor čine Davor Sučić (predsjednik), Nedim Babović (potpredsjednik), te članovi Igor Vukojević, Amir Šehić i Nedžad Imamović.

Foto: amus.ba