MC Pavarotti_mostar_rock_school

MC Pavarotti u Mostaru, 20 godina poslije euforičnog otvaranja

Brbljaonica Muzika BiH Show Time

Centar ”Pavarotti” otvoren je 21. 12. 1997. na inicijativu organizacije War Child UK i uz velikodušnu podršku Luciana Pavarottija, čiji je dolazak u Mostar, s još nekim svjetskim zvijezdama, bio senzacija. Koja je danas tek sjećanje.

Zamišljen kao mjesto okupljanja mladih i talenata svih muzičkih usmjerenja, Muzički centar je, simbolički pak, dvije godine poslije krvavog dugotrajnog rata trebao poslati najplemenitiju poruku ponajviše mladima.

Efektno koncipiran i uređen po svjetskim standardima, očekivano najveću pažnju u širem okruženju odmah je privukao i zbog savršenog studija za snimanje koji su kreirali Brian Eno i Peter Gabriel.

Svečanost otvorenja, 21. 12. 1997., bila je domaća i svjetska senzacija.

U Mostar su stigli Luciano, Bono Vox, Brian Eno, Zucchero, Jovanotti, Bianca Jagger, Mostarci su bili ponosni, mediji oduševljeni, lokalni zvaničnici ushićeni, a slavni svjetski tenor skromno je rekao: ”Mislim da sam u Mostaru napravio dobru stvar”.

Centar je od prvih dana počeo okupljati mlade muzičare, poete, plesače, a tek famozni studio…

Desetine poznatih muzičara iz cijele regije radili su u ovih dvadeset godina u tom studiju, a najveću vrijednost čini potvrda osnovne ideje kreatora Muzičkog centra – da njegov studio bude jedan od temelja razvoja scene u BiH. Protest, Sikter, Skroz, Konvoj, Dubioza kolektiv, Tatoo, Maja Tatić, Amira Medunjanin, Damir Imamović, Zona isključenja, pa do novijih Mustra orchestra i Tibor Tišma & Baš Čelik samo su neki koji su tu priliku iskoristili.

Naslijeđe Centra Pavarotti, pored brojnih stalnih kreativnih radionica, još je nekoliko vrijednih tradicionalnih muzičkih projekata iznjedrenih pod njegovim okriljem. Na prvom mjestu je Mostar blues festival, rođen 2003. godine, potom Gitarijada ‘Na putu za jug’ od 2015., kao takmičenje demo grupa isključivo iz BiH, te posebni biser, partnerski projekt Mostar Rock School, pokrenut sredinom 2012. s organizacijom Musicians Without Borders.

Dvadeseti rođendan MC Pavarotti će danas i sutra obilježiti cjelodnevnim programima, skromnim po kriterijima medijske atraktivnosti, ali simboličnim za prezentaciju slike o svojoj ulozi i sadržajima svakodnevnog rada.

Tako se u današnjem dnevnom programu predstavljaju učenici mostarskih osnovnih škola, štićenici centra ”Los Rosales”, Plesni studio ”Flash”, škola gitare ”Legato”, a u večernjem terminu nastupa grupa Smooth Grove, koja je nastala u Mostar Rock Školi.

Sutra, na sam rođendan Centra, program od 18:30 počinje projekcijom kratkog filma o otvaranju MC Pavarotti i nastavlja se koncertom klasične muzike (bariton Ferdinand Zovko uz pijanistice Meliha Kolukčija i Sara Skopljak), te nastupom Dječijeg hora ”Pavarotti”. Zanimljivost je da u Mostar sutra stiže supruga Luciana Pavarottija, Nicoletta Mantovani, a s njom i tri talijanska tenora i pianista, koji će održati koncert u sali MC Pavarotti.

Rođendan nije vrijeme za druge teme osim čestitarskih i slavljeničkih.

Ipak, kratku ćemo još misao dodati: potencijal mostarskog Muzičkog centra, i programski i ‘uslužni’ studijski, ogroman je, mogao bi značiti puno, puno više za muzičku scenu u BiH, o temeljnoj simbočličkoj ulozi da ne govorimo, samo ako bi dobio jednaku domaću institucionalnu podršku kakvu je u početku imao od samog Pavarottija. I verbalno od zastupnika tih institucija, kada je Centar otvaran.

O tome drugi put. Završimo: bravo za upornost i sve ostvareno.