the-last-jedi

Je li ‘Star Wars: The Last Jedi’ promašaj?

Film & Foto & TV Show Time

Rotten Tomatoes, jedan od najprestižnijih svjetskih filmskih sajtova, otvara dilemu poslije premijere najiščekivanije SF bajke: ako su kritičari u najvećoj mjeri film ocijenili kao izuzetno ostvarenje, kako je moguće da mu je publika dala samo 56 procenata pozitivnih ocjena?

Na blagajnama je ”Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi” ostvario očekivano, čak 209 miliona dolara u prvom vikendu prikazivanja, što je drugi najbolji ‘ulaz’ ikada.

Rotten Tomatoes je evidentirao 302 medijske kritike diljem svijeta (i ni jednu iz naših krajeva), a njihov ukupni skor je prosječna ocjena 8,2 od mogućih 10, dakle 93% pozitivnog stava, no u isto vrijeme zabilježene su ocjene više od 104.000 gledatelja i samo 56% pozitivnih ocjena.

Rottentomatoes

To sigurno nije ono što su Disney, Lucasfilm ili reditelj Rian Johnson očekivali.

Iz cijele franšize ”The Last Jedi” je za sada najslabije ocijenjeni naslov, jer su na sajtu koji je važan barometar kod publike bolje prošli čak i ”Star Wars: Episode II – Attack of the Clones” iz 2002. godine sa ocjenom 57% i ”Star Wars: Episode I – The Phantom Menace” iz 1999. sa 59%.

Je li u pitanju samo efekat ‘nerealnog očekivanja publike’ ili je ”Jedi” u umjetničkom smislu složeniji od mogućnosti percepcije prosječnog gledatelja? U svakom slučaju, trenutne ocjene publike mogu biti smjernica za buduće projekte u vezi s franšizom.