ispod bora

Muzika i knjige kao poklon ispod bora ili jelke, svejedno!

Čitam Metropol Samo urbano Slušam

Uobičajeno je bilo za rođendane ili novogodišnje praznike dragim osobama darivati ploče, CD-ove i knjige. Nije to više ‘in’ ovdje kod nas, ali još je dovoljno romantičara koji će sigurno zaviriti u naš mali izlog s prijedlozima otpjevanih i napisanih darova.

Jedna novija potrošačka statistika kaže da su u Njemačkoj ili Češkoj, primjerice, knjige u vrhu popisa redovne, a ne samo prigodne kupovine, a naši su konzumeri najsloniji – slatkišima.

Ako ste spremni hrabro braniti boje manjine, a znate da je muzika važna onima koje želite obradovati, mogućnosti su fantastične, bilo da to učinite ugodnom šetnjom do nekog od moderno koncipiranih muzičkih butika (”Magaza” u Sarajevu, ”Nova ploča” i ”Dancing Bear Shop” u Zagrebu, ”Muzička kuća Metropolis” i ”Jugoton” u Beogradu, samo za ilustraciju) ili on-line kupovinom.

ispod bora - muzika i knjige

Web shopove ima svaki od poznatijih diskografa i naš virtuelni obilazak njihovih ‘polica’ otkriva nevjerovatno bogat izbor CD, LP i DVD izdanja svih žanrova domaće i svjetske ‘all time’ produkcije.

Ako smo u katalogu jedne relativno manje izdavačke kuće našli više od 5000 naslova, onda možete zamisliti kakve se mogućnosti nude, pa je granica samo vaša mašta.

Opet samo za ilustraciju, za oko su nam zapela izdanja Arsen Dedić ”Original album collection” na 6 CD-a, Parni valjak ”Live in Pula, 2 u 1”, na 2CD-a uz bonus blue-ray video, te kompilacija ”Sevdah: 108 originalnih hitova” na 6 CD-a iz CroRec kataloga, pa Mascomov ”EKV, 4LP-box” (Ljubav, Dum Dum, Neko nas posmatra, Samo par godina za nas) i ”Wagner: Great Opera Box” na čak 36 CD-ova za cijenu od cca 40 eura, a u Metropolisovom dućanu okrivamo i takvu ideju kao što je CD ”Best of Meditation (Eloquence)”. Napokon, Aquarius Records je nedavno objavio svoju ”Total 22” kompilaciju sa 192 poznate pjesme svojih ekskluzivaca na 9 CD-ova.

music shop

Svijet knjiga je tek džungla kroz koju možete beskrajno lutati, a da se baš ne izgubite pomoć možete portažiti na nekim od web stranica kao ‘Najbolje knjige’, ‘Čitaj knjigu’, ‘Knjige na dlanu’, ‘Zemlja knjiga’ i sl.

Počnimo s muzičkim knjigama, uz konstataciju: u zadnjih desetak godina nikad više muzičih knjiga kod nas!

Izdavači u regionu počeli su nevjerovatno agilno prevoditi najatraktivnija svjetska enciklopedijska, notna, biografska i autobiografska izdanja, a posebno je vrijedna prava eksplozija domaće publicistike (vidi naš pregled izdanja u regionu).

Kao ilustraciju novije produkcije u Srbiji otkrivamo zanimljivu knjigu Ane Petrov ”Jugoslovenska muzika bez Jugoslavije” koja se bavi temama ”da li je i kako jugoslavenska popularna muzika nadživjela zemlju u kojoj je nastala i je li doživjela svoj drugi postjugoslavenski život bez Jugoslavije, te može li se govoriti o političkom pomirenju putem muzike ili nam muzika potvrđuje da su podjele realne”.

Novinar i slikar David Vartabedijan, pak, vrlo zanimljiv ”Ilustrovani rokenrol vodič”, rijetku knjigu uz koju će, s tekstom i likovnim ilustracijama najmlađi dobiti priliku za početno upoznavanje, a stariji za podsjećanje na ikone rock muzike. I s koncepcijom i u realizaciji knjiga je sjajna, ne samo kao ideja za poklanjanje.

Najnovija muzička knjiga u Hrvatskoj je ”Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a”, koju je napisao Nikola Čelan, jedan od suosnivača popularnog splitskog sastava, a iz licencirane produkcije pažnju skrećemo na knjigu ”1001 Songs You Must Hear Before You Die”.

Zapravo, kad govorimo o juzičkim knjigama, zakon je prva, jedina i ne samo zbog toga u regiji najbolja ”Rockmark” knjižara u Zagrebu, koja nudi više od 800 naslova, a sve se mogu pogledati i poručiti na njihovoj web stranici.

knjige-beletristika-literatura

Iz beletristike preporučujemo dvije knjige BiH autora, te po jednu iz Hrvatske i Srbije, a izdvajati, kao zanimljivo, više od toga učinilo bi ovaj tekst Kineskim zidom.

Prva preporuka je zbirka pripovijedaka Medihe Selimović ”Brodska cesta bb”.

Ovu donedavno potpuno nepoznatu autoricu iz Zenice, koja od izbjegličnih godina živi u Beču, Abdulah Sidran je nazvao ”najvažnijom i najznačajnijom bh. spisateljicom danas i literarnim čedom interneta”, dodavši ”Jezik i stil njene pripovjedačke književnosti, školski besprijekoran, zapravo u svakom trenutku svome čitaocu kazuje kako nisu najvažniji stil i jezik, nego čovjek i život”.

Ukratko, ”Brodska cesta bb” je snažna, emotivna knjiga kojoj ćete se svako malo vraćati.

Druga trenutno vrlo popularna bosanska knjiga je ”Tebi šega što se zove Donald” sarajevskog autora Ahmeda Burića.

”Ljubitelj osjećajne muzike, odrastao u širini bivše Jugoslavije, iz sarajevskih magli donio je sleng lokalnog jalijaša i zlatno srce gradskog djeteta, lokalnog ‘Švabe’ sa svjetskim imenom – Donald. On priča svom slušaocu i duboko ga uvodi u Sarajevo. Čitajući ovu knjigu prolazimo kroz ulice izgrebane ratom i zaprljane neshvatljivom mržnjom dojučerašnjih komšija, prepoznajemo nostalgiju, plašimo se šta će biti sa budućim Sarajevom, hoće li ostati urbano i otvoreno? Ali, iznad svega osjećamo da bez humora nema života”, o knjizi je napisao Zoran Amar.

brodska_cesta_BB - Tebi šega

U novoj hrvatskoj književnoj produkciji jedan od hitova je ”Ono što ostaje uvijek ljubav je” Ivane Plechinger Kovačić.

Iz preporuke bloga ”Čitaj knjigu” prenosimo: ”Ivana je hrvatska kombinacija Louise Hay i Oprah, ali, pazite sad: bolja! Osim što je riječ o istinitoj životnoj priči, knjiga je prepuna ljubavi, nade, pozitive i zaista fenomenalnih konkretnih savjeta koji vam mogu promijeniti život. Ivana je napisala lijep vodič kroz život koji nimalo ne zaostaje za onim što su napisali veliki zapadni i istočni „gurui“ i filozofi”.

U Srbiji tematski sličan Burićevom štivu i jednako provokativan roman je ”E baš vam hvala” Marka Vidojkovića.

”U paralelnom univerzumu urnebesnog, zabavnog, a opet i sasvim ozbiljnog Vidojkovićevog romana, Jugoslavija se nikada nije raspala, svi smo bogati, zdravi i potentni samoupravljači i ide nam baš dobro, a kosmičkim kvarom uskrsli četnici i ustaše na kraju će, naravno, dobiti po nosu. Jer su negativci i negotivci koji dolaze iz paklenog sveta raspada i užasa – dakle, iz naše dronjave stvarnosti, iz najinferiornije verzije nas samih. Bogme, ako pronađem kapiju paralelnog sveta iz ove knjige, nećete me više videti ovde”, napisao je Teofil Pančić, a hrvatski kritičar Kruno Lokotar dodaje ”Ako vas nešto od toga privlači, prestanite imaginirati i uzmite ovu knjigu u kojoj se ostvaruju hrabre želje i sanjarenja, satirično-akcijski SF Marka Vidojkovića, roman koji bi morao postati hit u više dimenzija i država.”

Eto, da parafraziramo zadnju preporuku: ako vas privlači nešto od svega što smo kao ideju naveli, ispod bora ili jelke ove godine nađite trajniju zamjenju od parfema, brendirane robice  i slatkiša.

presents