Izabrali smo 10 regionalnih albuma koji su obilježili 2017.

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

helem-nejse-radio-show

HELEM NEJSE: GO U GOSTIMA

Sarajevski rap kolektiv Helem Nejse, rođen iz radijskog projekta koji podsjeća na davnašnje nadrealiste, u proljeće je objavio debitantski album ‘Go u gostima‘ i s 11 pjesama, tematski uvezanih u konceptualnu cjelinu o odrastanju u postratnom Sarajevu, ostvario je pobjedu i na domaćem i na gostujućem terenu.

Uz gostujuće Vanju Mišić, perpektivnu banjalučku kantautoricu (”Ja, ja, ja”), Edu Maajku (”Nemam”), Kandžiju iz Osijeka (”Visoki C”) i Shtelu iz Sarajeva (”Espanjola”), Helem Nejse je u BiH postao novo ime broj jedan.

IRENA ŽILIĆ: HAZE

Dvije godine nakon debitantskog albuma ”Traveling”, zagrebačka kantautorica objavljuje album ”Haze” sa devet brojeva na engleskom jeziku i, kako je napisao jedan od naših glasača, postaje ”najnježniji dragulj akustik muzike koji ni po čemu ne pripada samo ovdje, već svijetu”.

JINX: POGREBI I POMIRIŠI

Kao pomalo retro, album Jinxa je jedan od onih koji prigodno ima i vinilno LP izdanje. Uz gitaru i pjevanje, Coco Mosquito je uradio cjelokupan autorski posao (muuzika i stihovi) u svih deset brojeva, te producirao album.

Kao sedmi studijski album u opusu, nasljednik ”Diksilenda” iz 2010. godine dobio je uglavnom najviše ocjene u recenzijama medija u Hrvatskoj, nerijetko uz tvrdnju da je najbolji što ga je Jinx do sada snimio.

KRALJ ČAČKA: ZEMLJA SNOVA

Nakon bendovskog sviranja u rodnom Čačku, Nenad Marić je preselio u Beograd i od 2014. postao Kralj Čačka.

Debitantski album ”Zemlja snova” izdao je krajem 2016., dakle sve njegove refleksije događaju se u ovoj godini, a one glase: ‘srpski Tom Waits’ snimio je impresivan i istovremeno nepretenciozan poetični kantautorski pop/jazzy/americana album.

Nije postao ni hit niti senzacija, ali jeste nezaobilazno audio štivo za svakog ljubitelja muzike željnog istraživanja izvan mainstream pop pjesmarice.

LJUBA NINKOVIĆ: HODAČ

Veteran Ljubomir Ljuba Ninković (66), jedan od pionira beogradske akustičarske scene i član grupe S vremena na vreme iz 1970-ih, zadnjih dvadesetak godina pretežno je radio teatarsku muziku, a njegov ”Hodač” je vrijedan povratak na scenu – i njegov solistički debi.

Uz devet tema zrelog muzičara i osobe sa dovoljno životnog iskustva da progovori o ‘prolaznosti čovjeka i zamkama sudbine’, kao sponu sa davnašnjim vremenom Ninković je snimio i novu verziju pjesme iz opusa svog davnašnjeg benda, “Moj svet“.

”Zagledan u boje, zvukove i mirise davne i bliže prošlosti, Ninković peva kako se pevalo pre pola veka, u vreme kada cinizam nije bio domintantan pogled na svet” (iz recenzije Balkanrocka).

MIA DIMŠIĆ: ŽIVOT NIJE SIV

Da je 25-godišnja kantautorica iz Osijeka, još prije izlaska debitantskog albuma ”Život nije siv” u proljeće ove godine, postala senzacija pop scene u Hrvatskoj, samo je ponavljanje.

Njezin domet u okolnim zemljama još nije jednak kao u domovini, pa je za očekivati da to bude naredni izazov.

NIKOLA VRANJKOVIĆ: VERONAUTIKA

Kantautor i nekadašnji lider beogradske alter rock grupe Block Out, Nikola Vranjković, u petoj je deceniji života i možda jeste primjerena tvrdnja da je njegov dupli album ”Veronautika” i njegovo životno djelo i da će na duže vrijeme biti parametar za konceptualni album alternativnog rocka. Ipak, od autora njegovog formata očekuje se da nikako još nije rekao sve što želi.

Istina, ovaj je zbir Vranjkovićevih impresija o svemu što nas okružuje a koje su nastajale desetak godina, pa smo dobili 15 brojeva i dva sata muzike, poslije kojih  je ”osjećaj neprijatnosti, bola u glavi i grudima, siguran i često jedini znak da ste (još uvijek) živi”, kako je zapisano u jednoj recenziji.

Uz redom najviše ocjene recenzenata, neki kritičari ”Veronautiku” svrstavaju u vrh ovdašnjeg rocka u svih njegovih malo više od pola stoljeća.

SARA RENAR: TIŠINA

Najmanje je ovo album tišine.

Treći album zagrebačke kantautorice Sare Renar, objavljen krajem prošle godine, minimalistički izraz i prigušena, mračna atmosfera njenih pjesama, takav je višeslojni alter rock da će biti bitan još dugo vremena.

Album je to na kojem se muzika stalno događa, uvijek s nekim detaljem koji se naknadno događa i čiji je naslov adekvatan za potrebu da se prepustite osobnoj tišini nakon što ga preslušate.

ŠKRTICE: ŠKRTICE

Možda je Partibrejkerse poslije više od 30 godina zahvatio ‘zamor materijala’, možda nove Škrtice sa Canetom Kostićem kao frontmenom i autorom svih tekstova nisu pomakle granice domaćeg rocka, ali mu jesu vratile čistu energiju i ono što rock čini takvim – uvjerljivi live doživljaj.

To je već sasvim dovoljno da Škrtice, sa istoimenim albumom iz decembra 2016., budu jedna od signature pojava gitarskog rocka 2017.

I za kraj, deseti, a ispalo je da je ‘prvi’ album 2017. godine… sljedeća strana

2 razmišljanja na “Izabrali smo 10 regionalnih albuma koji su obilježili 2017.

  1. Muzika sa porukom.
    Danas nema novine koja bi na “nasem jeziku”
    priblizile muziku sa ove ili one strane “planete” kao sto je to nekad bilo.
    Prepusteni smo sami sebi i muzici “koju vole narodne mase”.
    Ili ipak nismo?
    Hvala Glas.ba sto te imamo…

Komentari su zatvoreni.