Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Izabrali smo 10 regionalnih albuma koji su obilježili 2017.

Odmah ćemo istaknuti: glavni dojam o muzičkoj produkciji u BiH, Hrvatskoj i Srbiji – kanautorski i projekt-albumi dominirali su 2017. godinom, što nije samo kratkotrajni trend, nego se već neko vrijeme kuhalo i super će biti ako ova godina nije kulminacija.

Umjesto redakcijskog izbora (što bi bila knjiga od par slova), željeli smo doći do ocjene iz što je moguće većeg izvora iz svijeta muzike, pa smo anketirali novinare, producente i muzičare iz tri zemlje regiona.

Da biste stekli dojam o relevantnosti izbora, na kraju liste navodimo sudionike u anketi.

Postavljeno pitanje nije bilo ”koji su najbolji albumi izdati u 2017”, već ”koji su se pokazali najdojmljivijima u ovoj godini sa dugotrajnijim tragom”. Zbog toga smo prihvaćali i ostvarenja koja su se formalno pojavila na kraju prethodne, a tek su u ovoj godini ”proradili”. Pokazalo se da ih ima više od uobičajenih deset za slične liste.

Neki prijedlozi sudionika u anketi su dobili samo jedan glas. No, i oni su svakako zanimljivi kao ‘upečatljivi’ (imali smo, dakle, stvarno ozbiljan tim ocjenjivača), pa zaslužuju spominjanje.

Abecedno to su:

Baobab ”Naše vreme”, Basheskia & Edward G ”Opasan čovjek – pjesme Mehmeda Begića”, Bitipatibi ”Lešnici divlji 2”, Bojana Vunturišević ”Daljine”, Bilja Krstić & Bistrik ”Svod”, Darko Rundek ”Apokalypso 3CD”, Film Noir ”Svemirom kruže glasine”, Kries ”Selo na okuke”, Judette ”27”, Klinika Denisa Kataneca ”Nikta Zorja”, Krankšvester ”IV”, Miroslav Tadić ”Spavati, možda sanjati”, Pavel ”Družba krivih odluka”, Pop mašina “Na drumu za Haos 1972-2017.”, PSI ”Tik-tak”, Seine ”Sno sna”, Repetitor ”Gde ćeš”, Seven That Spells ”Omega”, Vlatko Stefanovski ”Mother Tongue”, Zele Lipovača ”Internal Waves of Love”, Zona isključenja ”Trenutak, sat, godina”.

Među albumima koji su dobili po dva glasa su Šinobusi ”Ljubav i dalje diše”, mostarski kantautor Mara ”Kovilje” i tuzlanska blues-rock grupa No Rules za album ”Na cesti bola”.

Više glasova prikupili su Dubioza kolektiv za nedavni album ”Pjesmice za djecu i odrasle”, te splitska kantautorica Billie Joan, čiji je debitantski album ”Barren Land”, ocijenjen uglavnom kratkom konstatacijom ‘vrlo zreo’, mrvicu trebao da uđe među deset najdojmljivijih regionalnih izdanja, pa ga proglasimo počasnim jedanaestim.

Devet laureata, koji su dobili i najviše glasova, poredali smo abecedno, jer su nijanse u pitanju u ocjenama anketiranih, no deseti je zapravo – prvi. Taj jedan se, ipak, izdvojio brojem ocjena da je najupečatljiviji album 2017.

Nastavak na narednoj strani…

1 komentara

 • Muzika sa porukom.
  Danas nema novine koja bi na “nasem jeziku”
  priblizile muziku sa ove ili one strane “planete” kao sto je to nekad bilo.
  Prepusteni smo sami sebi i muzici “koju vole narodne mase”.
  Ili ipak nismo?
  Hvala Glas.ba sto te imamo…

Ostavi komentar