Fokus – inovativni domaći online servis za promociju muzike

Internet Muzika - regija Show Time

U organizacijskom i logističkom kontekstu, muzička scena u Hrvatskoj najdalje je, među drugima u našem regionu, otišla u približavanju svjetskim standardima, a najnoviji projekt predstavlja se uz skorašnji Zagrebački festival.

Riječ je o online servisu Fokus, projektu Unisona – hrvatskog glazbenog saveza, namijenjen promociji i distribuciji novih muzičkih izdanja u toj zemlji, prvenstveno prema radio stanicama i njihovim muzičkim urednicima.

Za prvu beta fazu testiranja servisa odabrane su upravo pjesme nadolazećeg 65. Zagrebačkog festivala koje će se od sada lakše i brže naći u radijskom eteru.

”Odluka da rad Fokusa započnemo s pjesmama Zagrebačkog festivala proizlazi iz njegove prepoznatljivosti kao rasadnika kvalitetnih pjesama za radijski eter, ali i činjenice da je to tehnološki najnapredniji festival popularne muzike, koji je prije nekoliko godina lansirao i prvu festivalsku smartphone aplikaciju u nas”, objasnili su iz Unisona, koji ove godine sudjeluje i u izvršnoj produkciji tog događaja.

Uz Fokus, lansiran je i Fokuskontrol koji autorima i izvođačima daje mogućnost preciznog praćenja emitiranja pjesama, što je ‘blagodet’ o kojoj muzičari iz ostalih zemalja sanjaju.

Fokus i Fokuskontrol nude službenu grafiku svake pjesme i sve relevantne podatke, kao što su autori, izvođači i producenti, te pretraživanje po osnovnim značajkama pjesme kao što su stil odnosno žanrovi, te tempo (brzi, spori, srednji) i energija (neutralna, opuštajuća, uzdižuća), a to je sjajan pomoćni alat i za korisnike muzike.

Pored toga, pregledi su mogući po izvođačima (za sada samo četrdesetak) i po izdavačima iz Hrvatske, te kao zanimljiva novost po manifestacijama, odnosno festivalskim izdanjima, a za sada su to pjesme Zagrebačkog festivala i Rock-Offa 2017.

unison fokus