Sretan ti 75. rođendan, maestro Mlinarec!

Muzika - regija Show Time

Rock autor koji stoji iza prve rock LP ploče u bivšoj Jugoslaviji, čiji će veliki jubilej ”pola stoljeća od izlaska” biti obilježen iduće godine, danas je napunio 75 godina.

Rođen u Zagrebu. 14. 12. 1942., muzičku karijeru je započeo ’62. godine s grupom ”Sputnjici” (kasnije preimenovana u “Vampir”, pa u “Jutarnje zvijezde”), ali ključna uloga Drage Mlinareca u ovdašnjem rocku počinje 1966., kada osniva Grupu 220.

Prvu veliku pjesmu, ”Osmijeh”, objavili su iste godine, a velika je zbog činjenice da, skoro u isto vrijeme sa pojavom ”Pružam ruke” sarajevskih Indexa, dobijamo prve autentične autorske rock and roll pjesme u tadašnjoj Jugoslaviji, koje nisu bile epigonska kopija onoga što su radili svjetski uzori svih tadašnjih domaćih bendova, kao The Shadows, The Beach Boys, The Beatles i drugi.

Već to je dovoljno na Mlinarec zlatnim slovima bude upisan u povijest ovdašnjeg rocka, ali on ju je nastavio stvarati novim magnum opusom – objavom LP ploče ”Naši dani”, prvog domaćeg rock albuma. Zanimljivo, objavljen je 25. 12. 1968. godine, na Božić koji u tadašnjoj zemlji nije bio državni praznik.

drago-mlinarec

Objavom prvog solo albuma ”A ti se ne daj”, 1971. godine, Mlinarec je praktično završio svoju epizodu s Grupom 220, koja je radila još neko vrijeme, predvođena novim gitaristom Huseinom Husom Hasanefendićem (i na tim temeljima ’75. nastaje Parni valjak).

Serijom solo albuma u sedamdesetima – ”Pjesme s planine” (1972.), ”Rođenje” (1975.), ”Negdje postoji netko” (1977.), ”Sve je u redu” (1978.), ”Tako lako” (1979.) – Mlinarec otvara ne samo svoje novo poglavlje, nego opet ima veliku pionirsku ulogu, kao krucijalni začetnik kantautorske te akustičarske scene, kojoj je dao legimitet s kojim su se kasnije u taj žanrovski svijet uključila druga značajna imena kao Lutajuća srca, Vlada i Bajka, Buco i Srđan, Suncokret, Žetva…

U osamdesetima Mlinarec nije jednako produktivan (album ”Pomaknuto” iz 1983. i nekoliko kompilacija), a onda potkraj ’90-ih opet ima jednu važnu i vrijednu ulogu – njegov matični izdavač Jugoton, koji je preimenovan u Croatia Records započinje kapitalni projekt digitalizacije i remasterizacije svoje ogromne i zlata vrijedne audio arhive, a ulogu voditelja tog posla dobio je Mlinarec.

Tri različita razdoblja i tri velike stvari u trajno naslijeđe ostavlja nam Drago Mlinarec. Sretan Ti rođendan, maestro.