Jonathan Burton

Želite li učiti od inženjera zvuka benda The Prodigy

21. vijek Tehnologija

Jonathan Burton, inženjer zvuka benda The Prodigy od 2004., u Beogradu će održati trodnevnu radionicu ‘Live Sound Masterclass’, od 23. do 25. 1. 2018. U njegov razred će moći pristupiti samo 20 učenika.

Kako izgleda kompletan proces u realizaciji jednog koncerta, od priprema, uključujući tonsku probu, preko problema koji se dešavaju na lokacijama, kao i koja je u današnjoj koncertnoj produkciji i biznisu uloga live audio inženjera, glavne su teme Burtonovog masterclassa.

Jonathan Burton na radnom mjestu
Jonathan Burton na radnom mjestu

Pored toga, ovaj slavni inženjer zvuka će polaznicima govoriti o razumijevanju potreba umjetnika i izvođača, rider lista, pravilnom izboru mikrofona, opreme i sistema ozvučenja, o najčešćim tehničkim problemima, kako komunicirati sa promoterima i koncertnim dvoranama i niz drugih presudnih detalja za dobru tonsku realizaciju koncerta.

Turneja grupe The Prodigy ”Invaders Must Die”, koja je trajala pet godina u 30 zemalja svijeta, svojevrsna je pokazna vježba za savršen zvuk, ali Jon Burton je radio i sa brojnim drugim znamenitim izvođačima, među kojima su Radiohead, Suede, Bjork, The Cranberries, Pulp, Big Audio Dynamite, Bryan Ferry, Lighthouse Family, Morcheeba, Stereo MC’s – i Zdravko Čolić!

Kapacitet radionice je ograničen na samo 20 polaznika, a informacije o ovoj jedinstvenoj prilici za domaće majstore zvuka mogu se pronaći na stranici SAE Institute Belgrade.