MeToo demonstracije

Osoba godine magazina Time: #MeToo, pokret zlostavljanih žena

Metropol Samo urbano

Donald Trump ipak nije dobio jednu od najprestižnijih titula na planetu ‘Osoba godine’, koju dodjeljuje američki Time, već pokret što je buknuo poput lavine, a pobudio ga je drugi mizogonist, filmski producent Harvey Weinstein.

Vjerovati u univerzalnu pravdu danas je prilično naivno, ali ponekad bar bljesne mrvica nade da ovaj kapitalizirano-pohlepni svijet nije baš sasvim otišao u p. m. Hoćemo reći – u postor manipulacije.

U očekivanju odluke magazina Time o ovogodišnjem dobitniku titule ‘Osoba godine‘ (što nije samo stvar počasti i prestiža, već prefinjeni stav jedne od najmoćnijih novinarskih redakcija u svijetu o smjeru u kojem kreće društvo), špekuliralo se o Trumpu kao glavnom kandidatu.

Ponekad se i to događa, da Time izabere ‘anti-osobu’, kao neku vrstu alarma, a Trump je rječju i djelom dušu dao za to.

Ipak, dogodio se i jedan Harvey Weinstein, druga vrsta mizogoniste, mrzitelja žena, filmski producent koji je desetinama godina ponižavao žene i seksualno ih zlostavljao.

Jedna hrabra, javno izrečena riječ pobune pretvorila se u lavinu i #MeToo pokret na društvenim mrežama učinio je ono što se u tom virtuelnom svijetu još nije dogodilo – masovno ”DOSTA JE!”.

”To je znak nade, stvari se više ne mogu vratiti gdje su bile i jedno je sigurno: mi nećemo prestati s tom bitkom sve dok se da se preduzme potpuna akcija, a ne samo riječi”, riječi su novinarke Guardiana o odluci magazina Time da osoba 2017. godine bude kolektiv – sve zlostavljane žene koje su odlučile suprotstaviti se.

Naslovna fotografija: Demonstracije #MeToo u Los Angelese, 12. 11. 2017., UPI / Barcroft Images

Time magazine naslovnica