docek nove godine

Gradski gala programi za doček Nove godine po regionu

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Baš nam je sve potaman. Ili, čudo jedno kako su se gradovi po regiji počeli utrkivati koji će više odriješiti kesu za veliku javnu gradsku feštu. A ako bi baš birali gdje otići, destinacije u Crnoj Gori nam se generalno čine najzanimljivijima.

docek BiH - zdravko-colic

Volio BIH (da za Bosnu zaigra Ronaldo, a na svadbi da mi pjeva Amadeus Rambo)…

U Sarajevu su tradicionalni javni doček od prošle godine pojačali na maksimum, Banja Luka se drži trodnevnog recepta šarolikih populističkih programa, Zenica ima svoj recept malo rock malo folk, Mostar se nakon deset godina vraća pučkoj zabavi, a Tuzla i Bihać, onako po strani, drže se skromnosti.

SARAJEVO je novu 2016. čekalo uz Radarsku kontrolu, Zoster, Velahavle i Amela Ćurića, reklo bi se solidno, a onda je prošle godine gas stisnut do kraja – Dino Merlin je izabran kao adut da glavni grad BiH u toj najluđoj noći počne privlačiti turiste.

Sumnjamo da postoji mjerljiva potvrda da se takvo nešto i dogodilo, ali ideja je ista i za ovu godinu: na platou ispred Sarajevo City Centra u novogodišnjoj noći će pjevati još jedan rođeni Sarajlija velikog formata, Zdravko Čolić, uz predgrupu The Last Location. Ova godina kao novitet ima i svojevrsnu reprizu, pa će u noći sa 1. na 2. januar u Sarajevu svirati Crvena jabuka.

BANJA LUKA standardno puno prije dočeka Nove godine u centru grada otvori ”Zimzograd” šarolikih programa i gastronomije, a za glavno slavlje priredi trodnevne programe. Uvijek su populistički (a tu rocku nema mjesta), pa će ovaj put 30. 12. ugostiti Sergeja Ćetkovića i Ivanu Peters, 31. 12. stiže beogradski pop sastav Lexington band, tu je još banjalučki pop kantautor Lukijan Ivanović, a sve će začiniti famozni nasljednik još famoznijeg Marinka Rokvića, folk zvijezda Nikola Rokvić. Reprizu dočeka 1./2. januara će voditi Dženan Lončarević i Tony Cetinski.

To se obično naziva ”za svakoga ponešto” i sigurno će biti ‘ponešto’, ali nismo sigurni i ‘za svakoga’.

MOSTAR deset godina nije imao javni doček Nove godine, pa je gradska uprava skontala da u ovom raspašoju i oni adute za utrku imaju.

Istina, nisu se odlučili za skupi uvozni glamur, već za vlastite snage, pa će u zagrijavajućem programu, 30. 12., svirati mladi mostarski bendovi, a zanimljivih imaju, hvala na pitanju. Već u podnevnom terminu počinju Tale Quale i Floridus, a večernji program nose lokalna jazz grupa Smooth Groove, pa muzički veterani koji čine Blues Caravan i za finiš mostarska rock trojka Malter ego.

Sutradan u novo ljeto Mostarce uvodi opet niz lokalnih izvođača, dakle Mostar Rock School Blues Band na startu, šlag na vrhuncu  – Zoster i Mostar Sevdah Reunion, te gradska ‘all style’ ekipa Sinergija poslije ponoći. Ukratko: urbano i bez rasipništva.

mostar-rock-school

ZENICA u minulim godinama je malo imala, malo nije imala javne dočeke na gradskom trgu, a kada jeste nosili su ih samo lokalni izvođači. Prvi puta prošle godine grad se odlučio za globalno atraktivnijeg izvođača, pa su za zvijezde lude noći izabrane Divlje jagode. Za ovogodišnji doček izbor je pao na najslavnije Cecino muzičko naslijeđe, beogradsku grupu Miligram.

Prije njih publiku će zagrijavati zenički cover bend Gruver, te DJ Ruvex. Ako je smisao okupiti što veći broj ljudi na trgu, Zenica je pogodila u sridu.

TUZLA jedina od većih gradova u BiH još nije otkrila sadržaj novogodišnjeg dočeka, kao ni BIHAĆ, ”zbog pregovora koji još traju”, premda se špekulira da bi zvijezda programa mogao biti Nermin Puškar.

Na sljedećoj stranici: doček Nove godine u hrvatskim gradovima