Teatarska punk predstava pobjednik Susreta u Brčkom

Cooltura Gledam

Pesma se ori, mladi radnici, čelična jutra, hitam fabrici… Predstava BNP Zenica ”Moja fabrika” po motivima istoimene knjige Selvedina Avdića nastavlja fascinirati teatarski svijet i na 34. Susretima u Brčkom pokupila je glavnu nagradu.

Ako je teatru moguće dati bilo koju žanrovsku oznaku iz rock muzike, onda je ”Moja fabrika” punk predstava.

Primjereno sasvim sigurno jeste onoliko koliko upravo autor romana ”Moja fabrika”, zenički publicista, novinar i povremeno rock kritičar Selvedin Avdić, ima stvarne punkerske korijene na čijoj je buntovničkoj filozofiji tesao svoje spisateljsko pero.

Selma Spahić kao rediteljica, koja je sudjelovala i u dramatizaciji zajedno sa Eminom Omerović i Bojanom Vidosavljević, autorica scenografije i kostima Sabina Trnka (tek usput, eto, sve žene kao ključni tumači romana) tu su sirovost punka vjerodostojno interpretirale kao scenski izraz – i ostvarile predstavu koja, gdje god se izvodi, izvlači emocije iz publike. Upravo tako, emocije, jer to više otkriva o učinku predstave nego termin ‘oduševljenje’.

Na 34. Susretima pozorišta/kazališta Brčko odigrano je osam predstava: “Sve se nekako preživi osim smrt” (Narodno pozorište Sarajevo), “Čuvari tvog poštenja” (Gradsko pozorište Podgorica), “Mirna Bosna” (Kamerni teatar 55 Sarajevo), “Hipnoza jedne ljubavi” (Zvezdara teatar Beograd), “Sabirni centar” (Narodno pozorište RS Banja Luka), “Ustav Republike Hrvatske” (Satično kazalište Kerempuh Zagreb), “Hamlet u selu Mrduša donja” (Hrvatsko narodno kazalište Mostar) i “Moja fabrika” (Bosansko narodno pozorište Zenica).

moja_fabrika

Susreti su zvanično završeni sinoć s ”Mojom fabrikom”, a večeras će biti formalno zatvoreni koncertom Edina Karamazova i svečanom dodjelom nagrada, ali se odluka žirija (Ljiljana Blagojević, Anja Šovagović Despot i Almir Imširević) već zna: Zlatnu statuetu Vijećnice i Grada Brčko za najbolju predstavu dobila je “Moja fabrika”.

U Zenicu odlaze još dva priznanja, za najbolju režiju i najbolju scenografiju, što ”Moju fabriku” čini najzapaženijim ostvarenjem Susreta.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Gordana Boban, za ulogu u predstavi “Mirna Bosna”, a za najbolju mušku ulogu nagrađen je Aleksandar Seksan (“Sve se nekako preživi osim smrti”).

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Mostarki Jeleni Kordić-Kuret (“Hamlet u selu Mrduša Donja”), dok je najboljim mladim glumcem proglašen je Davor Golubović za ostvarenje u predstavi “Mirna Bosna”, čiji je autor Boris Lalić nagrađen za najbolji dramski tekst.

Nagrada za muziku dodijeljena je poznatom zagrebačkom producentu Zvonimiru Dusperu Dusu za ostvarenje u predstavi “Hamlet u selu Mrduša Donja”, a za najbolji kostim nagradu dobila Mirjana Zagorec za kreacije u istoj predstavi.

hipnoza-jedne-ljubavi

Pored ovih nagrada pozorištima iz BiH, žiri je dodijelio i Grand-prix trofeje, koji su pripali ansamblima iz susjedstva.

Grand-prix Susreta za najbolju predstavu dodijeljen je komadu ”Hipnoza jedne ljubavi”, autora i redatelja Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, a ova predstava ima i najbolju žensku ulogu, koja je dodijeljena Anici Dobroj za ulogu Majke Soje, dok je u kategoriji najbolje muške uloge laureat Borko Perić za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi “Ustav Republike Hrvatske”, autora Ante Tomića i Rajka Grlića  u produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.