Mirjana Karanović i Emir Hadžihafizbegović laureati MOFF-a

Film & Foto & TV Show Time

Nakon sedam festivalskih dana i 40 filmova iz 20 zemalja, 11. Mostar Film Festival završio je dodjelom trofeja ”Stablo ljubavi” za najbolja glumačka ostvarenja, te nagrada za životno djelo Žarku Lauševiću i Antunu Vrdoljaku.

MOFF je glumački regionalni filmski festival, pa se jedine nagrade u glavnom takmičarskom programu i dodjeljuju glumcima.

Nagradu za najbolju žensku ulogu žiri je dodijelio Mirjani Karanović za ostvarenje u filmu “Rekvijem za gospođu J”, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu u filmu “Žaba”.

Za epizodnu mušku ulogu nagrađen je mostarski glumac Ivo Krešić (film “Mrtve ribe”), najbolju epizodnu žensku ulogu ostvarila je beogradska glumica Hana Selimović (film “Dobrica…”), dok je nagradu za najboljeg debitanta žiri je dodijelio cijelom ansamblu makedonskog filma “Kad dan nije imao ime”.

U Međunarodnom programu “Between The Rivers” najboljim je proglašen “Rajski apartman”, film u koprodukciji Holandije, Švedske i Bugarske i holandski kandidat za Oskara.

MOFF dodjeljuje i ”Stablo ljubavi” za životno djelo i ove godine je pripalo crnogorskom glumcu Žarku Lauševiću, te poznatom hrvatskom reditelju Antunu Vrdoljaku.

Program dokumentarnih filmova nije takmičarski, ali u analima MOFF-a će ostati zabilježena jedna od najemotivnijih večeri, kada je u prepunoj dvorani prikazan film ”Scream for me Sarajevo”, a publika na kraju propjekcije nije krila oduševljenje, te je na nogama i ovacijama pozdravila ekipu.

Naslovna fotografija: Uručenje nagrade za životno djelo Žarku Lauševiću

MOFF scream-for-me-sarajevo-premijera
Dio ekipe filma ‘Scream for me Sarajevo’