TSOI_Viktor_Robertovich

Uskoro filmska priča o Coiju, ruskom Milanu Mladenoviću

Glas.ba RTV Muzika - svijet

U razdoblju od 1960-ih do ’90-ih u zemljama Istočnog bloka iza tzv. Željezne zavjese bilo je interesantnih rock pojava, samo se o njima tamo nije puno pisalo, pa ni mi nismo puno znali. Neka otkrovenja dolaze tek sada.

Ruski reditelj Aleksei Jefimovič Učitelj (Алексей Ефимович Учитель) uzburkao je duhove u svojoj zemlji filmom ”Matilda”, u čijem je središtu posljednji ruski car Nikolaj Drugi, do te mjere da je bila pod znakom pitanja njegova redovna distribucija poslije premijere krajem prošlog mjeseca.

O tome samo toliko da je, ipak, krenuo u kina i ima veliku gledanost.

No, sada sve u vezi Učitelja dobija veliku pozornost, pa ruski mediji najavljuju da će njegov naredni projekt biti film o rock zvijezdi bivšeg Sovjetskog Saveza, Viktoru Coiju (Виктор Робертович Цой), lideru benda Kino.

Coi se svrstava među pionire rocka u SSSR-u, a prvi njegov bend bio je Palata № 6, formiran sredinom 1970-ih. Kino je, pak dostigao mitski status, naročito poslije prvog albuma, koji je 1982. objavili kao samizdat. Pjesma poput ”Zlektrička” (električna lokomotiva), o čovjeku koji je zaglavio u vozu koji ga je vodio tamo gdje nije želio – što je Coijeva jasna metafora života u Sovjetskom Savezu – dovela je do zabrana koncertnih izvedbi. Jedno s drugim, mladi su zbog takvih tema i još više zabrana grupu Kino prihvatili kao svoje idole.

Danas, kada je SSSR prošlost, u Rusiji i Viktora i njegov bend slave do te mjere da je 1999. objavljena poštanska marka s likom pjevača, koji u toj zemlji ima poseban oreol, nešto slično kakav je kod nas dobio Milan Mladenović. Nažalost, jedan od razloga je činjenica da je i ruski rock autor prerano napustio ovaj svijet, stradavši u saobraćajnoj nesreći kao 28-godišnjak, 15. 8. 1990.

Tsoi_Wall

U centru Moskve i u Sankt-Peterburgu, te u nekim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, u Bjelorusiji i Kazahstanu, postoje ”Coijevi zidovi” na koje se konstantno upisuju poruke posvećene rock heroju, dok se grupa Kino 2012. okupila i uz 50-godišnjicu rođenja Viktora Coija snimila pjesmu ”Ataman”, u kojoj su koristili njegov vokal snimljen na audio kaseti.

Nova počast tom ruskom rock heroju slijedi dakle u najavljenom filmu poznatog reditelja.