The Loudest Silence

Prvi album bh. symphonic metalaca The Loudest Silence

Muzika BiH Show Time

Dvije godine nakon što su se pročuli s nastupom na najvećem svjetskom heavy metal festivalu Wacken Open Air, sarajevski metalci objavljuju prvi studijski album “Aesthetic Illusion”.

Bend su 2011. godine formirali Taida Nazraić (vokal) i Denijal Ćatović (klavijature), 2013. u ekpi ulaze Mirza Ćorić (gitara) i Džemal Bijedić (bas i  prateći vokal), a godinu poslije s njima počinje raditi tuzlanski bubnjar Damir Sinanović – Bumbar (ex Southern Storm, Irina & Storm, Rock Stars).

Pobjeda na Wacken Metal Battle takmičenj u BiH, 2015. godine, a potom i u regionalnoj konkurenciji, odveli su ih na najveći svjetski heavy metal festival Wacken Open Air, u Njemačkoj.

Svirali su sa još blizu 150 bendova iz cijelog svijeta, dijeleći pozornicu i sa žanrovskim megazvijezdama poput grupa Judas Priest, Europe, Cradle of Filth i Within Temptation.

Video sa dijelom nastupa The Loudest Silence na Wackenu:

Album “Aesthetic Illusion” prvo je studijsko izdanje The Loudest Silence, koje će biti objavljeno u januaru 2018. u elektronskom i CD formatu.

Petorku su na snimanju pojačali sarajevski gitaristički virtuoz Muris Varajić i akustičar Gordan Dizdarević Grk (solo gitara i akustična gitara u “Gallery Of Wonders”), studentice Muzičke akademije, Ajla Subašić (flaut u “Wood Nymph” & “Gallery Of Wonders”) i Tatjana Romanić (viola i violina u pjesmama “Acheron” & “Gallery Of Wonders”), te pjevač Mark Jansen, poznat kao gitarista, frontmen i autor pjesama slavnog holandskog symphonic metal sastava Epica.

Kao najavni lyric video albuma, objavljena je pjesma “Redemption“.

Nažalost, koncertnih promocija albuma neće biti odmah po njegovom izlasku, zbog rehabilitacije koju mora proći bubnjar Damir Sinanović poslije operacije koljena.