Basheskia & Edward EQ

Basheskia & Edward EQ: novi famozni poetsko-art-electro album

Muzika BiH Show Time Slušam

Sarajevski electro duo Basheskia & Edward EQ, samo nekoliko mjeseci poslije albuma ”Fatherland”, objavili su novi pod nazivom ”Opasan čovjek – Pjesme Mehmeda Begića”, kao nastavak čudesnog projekta iz 2015.

EP izdanje ”Savršen metak – Pjesme Mehmeda Begića” bio je prvi primjer u regionu da su spojeni elektronska muzika i kazivanje poezije, a za taj svojevrsni eksperiment izabrana su djela čapljinskog pjesnika, jednog od najpriznatijih autora moderne bosanskohercegovačke književne scene Mehmeda Begića.

Zanimljivo je da Begić trenutno živi u Nikaragvi. Objavio je knjige pjesama ”Čekajući mesara”, ”Pjesme iz sobe”, ”Sitni sati u Managvi” i ”Opasan čovjek”, a muzičkoj publici je interesantan podatak da je prevodio poeziju Leonarda Cohena.

Mehmed Begić, pjesnik
Mehmed Begić, pjesnik

Upravo iz njegove zadnje knjige su Basheskia & Edward EQ izabrali pjesme “Čovjek koji je mislio na sebe”, ”Noć prije odlaska”, ”Ožiljak”, ”Berlinska usamljenost”, ”Namjere”, ”Svitac” i druge, te snimili album sa 16 kompozicija pod nazivom ”Opasan čovjek – Pjesme Mehmeda Begića”.

Begićevu poeziju kroz muzičke teme kazuju mladi sarajevski umjetnici, muzikolog i arhitektica Amra Toska, te glumci Alban Ukaj, Benjamin Bajramović i Maja Zećo, gitare je snimio Adnan Salihović (Moontrip, Strava škola, Basheskia & Edward EQ), saxofon svira Deni Sijah (Killing Jazz Hard Core Baby, In the Room) i pjevaju Leonardo Šarić aka Edward EQ i Belma Zvizdić (Malbeku).

Cjelokupni poseban umjetnički dojam zaokružile su autorica cover arta Korana Šegetalo Delić i autorica bookleta Ajna Zlatar, što znači da su digitalne verzije pjesama samo informacija (14. 11. dio materijala je postavljen na You Tube).

Tek CD izdanje čini kompletnu sliku opisa da ”opasni ritmovi i sanjalačke melodije iz kuhinje Basheskie, te lucidnost, nuklearne eksplozije i zagriženost Mešine poezije publiku će odvesti do zvjezdanog neba satkanog od upitnika”.

1 razmišljanje na “Basheskia & Edward EQ: novi famozni poetsko-art-electro album

Komentari su zatvoreni.