moff_zabranjeno_pušenje

Mostar Film Festival 2017: kakvi filmovi, takav i muzički program

Film & Foto & TV Muzika BiH Show Time

Od 16. do 22. 11. u popularnoj mostarskoj ”Kosači” se održava jedanaesti Mostar Film Festival, sa sjajnim izborom regionalnih filmova u takmičarskom programu i jednako odličnim izborom pratećih rock, pop i hip hop koncerata.

Devet filmova izabrano je za regionalnu selekciju takmičarskog programa MOFF-a i među njima će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta, što su jedini trofeji, u skladu sa podnaslovom MOFF-a – ”Festival filmske glume”.

U konkurenciji su, redom po terminima prikazivanja:

Žaba” (BiH), “Rekvijem za gospođu J” (Srbija), ”Rudar” (Slovenija), “The Books of knjige: Slučajevi pravde” (Crna Gora), “Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato” (Srbija), “Kada dan nije imao ime” (Makedonija), “Zbog tebe” (Hrvatska), “Prokleti pas” (Srbija) i ”Mrtve ribe” (Hrvatska, BiH).

MOFF ima i međunarodni program pod nazivom “Between The Rivers” i opisuje ga tvrdnja da će biti poslastica za ljubitelje kvalitetnog, ali drugačijeg filma od stereotipne holivudske produkcije blockbustera i super-junaka.

U ovoj selekciji (po izboru filmskog kritičara Vladana Petkovića) u Mostaru će biti prikazano osam filmova iz osam zemalja, od Švedske i Holandije, preko Gruzije do Izraela.

Žanrovski je različita, pa će publika vidjeti i trilere, i komedije, i ljubavne priče, i dirljive drame, ali filmski upakirane i stilski puno bliže našoj kinematografiji, nego komercijalnoj visokobudžetnoj produkciji razvikanih američkih studija. Čak i originalna nagrada za pobjednički film ove selekcije – osigurana distribucija u svim zemljama bivše Jugoslavije – pokazuje njen temeljni cilj: približavanje evropske kinematografije i lokalne publike.

Studentski program, Dječji program, Retrospektiva i Dokumentarni program također su sadržaji MOFF-a, a u ovoj potonjoj selekciji će biti prikazano osam filmova autora iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Tri su sa muzičkom tematikom: znameniti i diljem svijeta nagrađivani ”Scream for me Sarajevo”, nedavno premijerno predstavljeni ”Tifa”, te ”Najvažniji dečko na svetu” (o regionalnim fanovima Justina Biebera).

Zanimljiva je stalna, a ove godine posebno izražena veza filma i muzike na mostarskom festivalu.

U takmičarskom igranom programu je ”Zbog tebe”, film Anđela Jurkasa sa izraženom muzičkom podlogom, te “The Books of knjige: Slučajevi pravde”, prvi igrano-filmski projekt satiričnog muzičkog kolektiva The Books of knjige iz Cetinja.

Prtidodamo li muzičke dokumentarce, očekivano je da se Mostarci pobrinu i za recentan prateći koncertni program, pa će u festivalskim danima publika slušati i gledati Edu Maajku, Tifu & Band, Osvajače, TBF i zagrebački Filmmusicorkestar, karakterističan po jazzy izvedbama filmske muzike.

Ukratko: MOFF je možda u globalnoj konkurenciji ‘mali festival’, no svakako je biser, sa fokusiranom i odlično zaokruženom koncepcijom.

Aferim.

Naslovna fotografija: film o Zabranjenom pušenju na desetom MOFF-u