Glas.ba RTV Magazin Muzika - regija Muzika BiH

Ispod čekića: Amel Ćurić, 100 Baltazara, Nevreme…

Amel Ćurić i Amil Lojo

Novi singl iz radionice neobičnog projekta 100 Baltazara, nova pjesma pop sastava Um individuum, najava albuma heavy rock grupe Nevreme i vrlo zanimljivi projekt koji sarajevski producent Amil Lojo radi s nizom pjevača novosti su koje smo izdvojili za početak sedmice.

Amel Ćurić u Cover-projektu Amila Loje

Sarajevski producent i muzičar Amil Lojo u zadnji desetak godina poznat je po nizu istaknutih muzičkih kolboracija u ulozi klavijaturiste, autora i aranžera i na tom popisu su Igor Vukojević, Armin Muzaferija, Amel Ćurić, Sandi Cenov, Dženan Lončarević, Hari Mata Hari, Massimo i brojni drugi.

Proteklih mjeseci Lojo u svom Al Music Studiju kreira jedan sasvim poseban i vrlo zanimljiv projekt: okuplja pjevačice i pjevače raznih profila, uglavnom mlađe, i s njima, samo uz pratnju klavijatura snima covere za svoj Youtube kanal.

Najnoviji je snimio sa Amelom Ćurićem – obradu pjesme “Dobro veče tugo” Dine Merlina, a od ranijih radova izdvajamo i sjajnu mladu pjevačicu Ilmu Karahmet iz Kiseljaka i njenu izvedbu slavne balade ”Without You” Mariah Carey.

Sto Baltazara – 4 zida

Projekt 100 Baltazara nastao je na metafori poznatog crtanog filma, a zamišljen je kao suradnja niza različitih glazbenika, od kojih svaki daje svoj specifičan zvuk i pečat u zvuku kojeg stvaraju. Zamisao je da svaki od “Baltazara” koji je uključen u projekt donese sa sobom nekoliko kapi svoje energije u “epruveti” i pretoči ih u konačnu sliku zvuka.

Treći singl iz ove radionice je “4 zida”, a te kapi vlastite energije donosi Saša Antić (TBF), a on i Ante Puljiz (ex Frakcija i Indigo) su autori muzike i teksta.

Um individuum – Ovaj dan

Pop sastav iz Kragujevca predstavlja drugu pjesmu kao uvod u album, a iza ovog broja stoje Nikola Milovanović (akustična i bas gitara), Ivan Pantelić (violina i prateći vokal), Marko Petković (klavira i prateći vokal), Momčilo Knežević (prateći vokal) i Dimitrije Savić (vokal).

Nevreme – Crni abažur

Nevreme je melodični hard/heavy rock sastav iz Kuršumlije, koji pet godina poslije objavljivanja prvog albuma “Peščani sat” (One Records, 2012) predstavlja pjesmu “Crni abažur”, kao najavu drugog albuma “Koferi”.

Nevreme su: Dušan Vasiljević Tesla – vokal, gitara, Andrija Vlajić – solo gitara, Borisav Milanović – bas gitara i Milan Veličković – bubnjevi.

1 komentara

Ostavi komentar