Tarik Hodžić na Eastern Neighbours Film Festivalu, Den Haag

BiH film najbolji u konkurenciji priča o Bowieu, Ozzyju, Rottenu!!!

Film & Foto & TV Show Time

Nova nagrada za dokumentarni film “Scream For Me Sarajevo” posebnu težinu ima ako se zna da je proglašen najboljim u konkurenciji filmova o nekim najvećim svjetskim muzičkim imenima i u produkciji velikih američkih i britanskih kuća.

Na CIMM Festu, Internacionalnom festivalu filma i muzike u Chicagu, održanom od 9. do 12. novembra ove godine, dokumentarac ”Scream For Me Sarajevo” reditelja Tarika Hodžića i scenariste Jasenka Pašića, nastalog u produkciji sarajevske produkcijske kuće Prime Time, osvojio je nagradu za najbolje ostvarenje.

Deveto je to festivalsko priznanje za dirljivu i gotovo trilerovski urađenu priču o ratnom sarajevskom koncertu, koji su 1994. izveli Bruce Dickinson iz Iron Maidena i ekipa muzičara sastavljena za tu pogibeljnu avanturu.

Nagrada u Chicagu posebnu težinu ima ako se zna u kakvoj je konkurenciji pobijedio.

Među 40-ak fimova, uglavnom američke i britanske produkcije, CIMM je prikazao britansko ostvarenje ”David Bowie: The Last Five Years”, američki ”We Sold Our Souls for Rock ‘n’ Roll” (backstage dokumenti o slavnim metalcima kao Black Sabbath, Primus, System of a Down i dr.), dokumentarac o lideru kultne punk grupe Sex Pistols ”The Public Image is Rotten”, film o velikanu jazza ”Gregory Porter: Don’t Rorget You Music”, dokumentrac o soul muzici ”Living on Soul” snimljen u legendarnom Apollo teatru i osobnu priča o velikanu Chicago bluesa ”Horn from the Heart: The Paul Butterfield Story”.

‘Scream’, eto, samo nastavlja svoj nevjerovatni pohod u osvajaju srca publike (i stručnih festivalskih žirija) diljem svijeta, potvrđujući našu konstataciju da bi u ovom žanru njegov učinak mogao biti sličan odjeku Tanovićevog igranog filma ”Ničija zemlja” poslije osvajanja Oscara.

Naslovna fotografija: reditelj Tarik Hodžić na Eastern Neighbours Film Festivalu, Den Haag