Chuck Mosley

Tužni kraj C.Mosleyja… i drugih zvijezda čiji je život završio u bijedi

Celebrity Muzika - svijet Show Time

Harry Nielson

Ime Stephen Foster nama ne znači ništa, no ovaj autor iz 19. stoljeća je nazvan ”otac američke muzike” zbog nebrojenih klasika, među kojima najvjerovatnije svi znaju za pjesmu “Oh! Susanna” (koja, eto, nije country folk tradicional).

Fosterove melodije bile su vrlo popularne u njegovom vremenu (a brojne su i danas, unatoč nekim kontroverzama) i želio je zarađivati isključivo kao profesionalni kompozitor. Nažalost, nedostatak zakona o autorskim pravima i strukture za plaćanje tantijema značili su da Foster nije puno dobio od izvedbi i interpretacija njegovog rada. Umro je 1864. Imao je 37 godina – i 38 centi u džepu.

Paul Williams, američki R&B i soul pjevač, bio je suosnivač i originalni vodeći vokal grupe The Temptations u vrijeme njihovog najuspješnijeg razdoblja u 1960-im godinama.

Neke od pjesama u kojima je imao vodeću vokalnu ulogu, poput “My Girl”, “Ain’t Too Proud to Beg”, “Just My Imagination”, “(I Know) I’m Losing You” i “Don’t Look Back”, spadaju u vrhunske i najprodavanije brojeve žanra, koji su su mu do kraja života mogli donositi značajne izvođačke tantijeme.

No, Williams je poslije izlaska iz The Temptationsa započeo privatni biznih, koji mu je propao, uz dugovanje od 80.000 dolara za porez, zbog čega se nesretni pjevač u ljeto 1973. godine – ubio.

Sammy Davis, Jr. je u 1960-im postao američka multi-talent senzacija, kao pjevač, plesač, glumac i komičar i nagrađen je Grammyjem za životno djelo, dobio je zvijezdu na Hollywood Walk of Fame, osvajao druge značajne nagrade, zaradio više od 50 miliona dolara… i umro 1990. godine sa 15 miliona duga.

Prema knjizi Matta Birkbecka “Deconstructing Sammy”, u kojoj svjedoči o žalosnom Davisovom padu od superzvučnog imena do siromaštva, pjevač je 1989., zbog loših finansija, odbacio operaciju raka grla koja bi ga možda spasila. Žalostan začarani krug: razmišljao je da bez glasa neće više pjevati i stoga neće moći zaraditi novac kojeg više nije imao.

Sammy Davis Jr. na prijemu kod Nixona, 1973
Sammy Davis Jr. na prijemu kod Nixona, 1973

David Willimas je bio američki pjevač i autor, no najpoznatiji je kao top session guitarista, koji je svirao i snimao sa nebrojenim svjetskim zvijezdama, kao što su Madonna, Michael Jackson, Lionel Richie, Bryan Ferry, Paul McCartney, Rod Stewart i drugi.

Umro je 6. 3. 2009. godine zbog komlikacija uzrokovanih visokim krvnim tlakom. Umro je u bolnici, gdje nije liječen, jer nije mogao plaćati zdravstveno osiguranje!

Puno je pitanja oko toga, a jedno je glasilo: ”Šta je sa NARAS-om (National Academy of Recording Arts & Sciences)? Šta je sa Rock and Roll Hall of Fame? Oni svake godine skupljaju puno novca za pomoć muzičarima u Davidovoj situaciji – a razbacuju ga na zabave. To je odvratno.”

Američki kantautor Harry Nilsson upisan je na broj 62 na listi 100 najvećih američkih autora svih vremena. Puno je slavnih pjesama ostavio iza sebe i možda najslavnija je balada “Without You” (1971).

Ali… Imao je nesreću da njegov finansijski menadžer bude lopov, koji ga je doveo do prosjačkog štapa. Kako je sam jednom rekao prijatelju, filmskom reditelju Terryju Gilliamu: Na spavanje sam otišao kao multimilioner i producio se sa 300 dolara.

Rezultat je bio tragičan – kao srčanog bolesnika, koji je početkom 1993. preživio težak infarkt, zbog bankrota ga je 15. 1. 1994. pogodio novi, fatalni srčani udar. Imao je 52 godine.

Priča o bankrotima i prevarama puno je više u zvjezdanom muzičkom vrhu, od Davida Crosbeya, Marvina Gayea, Jerry Lee Lewisa i Leonarda Cohena do dvostrukog kojeg je doživjela Toni Braxton, ali to su neke druge priče.

Za kraj najtužnijih sudbina spomenimo Doreen Waddell, poznatiju kao Do’Reen, pjevačicu i suosnivačicu britanskog sastava Soul II Soul.

Osoblje trgovačkog centra u engleskom gradiću Shoreham-By-Sea optužilo je pjevačicu – za krađu hrane i nekih dječjih stvari! Pjevačica je potrčala kroz stražnji izlaz i pokušala pretrčati auto-cestu u blizini. Smrtno je stradala kad su je udarila čak tri vozila. Dogodilo se to 1. 3. 2002. Nesretna muzičarka je imala 36 godina i ostavila je iza sebe četverogodišnjeg sina.

soul-to-soul-

2 razmišljanja na “Tužni kraj C.Mosleyja… i drugih zvijezda čiji je život završio u bijedi

  1. I think the admin of this web page is in fact working hard in favor of his website, because here
    every stuff is quality based data.

  2. Very good information. Lucky me I ran across your website by
    chance (stumbleupon). I have saved as a favorite
    for later!

Komentari su zatvoreni.