Muzika BiH Show Time

Mustra Orchestra: Muzika iz romana, prvo poglavlje

Od Vardara pa do Triglava jednaka sudbina prati muzičke sastave iz manjih gradova: da pjesme koje pišu i izvode objavi zvučno ime, to bi bila vijest dana. I to je onda biznis, dok njihov rad ostaje samo luda ljubav za muziku.

Travničku trojku Mustra Orchestra – Saša Filipović (klavir, bas), Taik Ganić (gitara, saz, vokal), Almir Mulaimović (bubnjevi, udraljke) – već smo predstavljali, uoči zvaničnog izlaska njihovog prvog albuma ”Muzika iz romana”.

CD se u međuvremenu pojavio kao izdanje Zavičajnog muzeja Travnik, što je još jedna tipična ilustracija konstatacije iz podnaslova. Etablirani izdavači ne mogu pokriti baš sve što se događa na sceni, a počesto su inertni igrajući samo na sigurno i dobro je pruženu ruku potražiti i na neočekivanim mjestima.

Da nemaju tu ludu ljubav i potrebu da se iskažu, Mustra Orchestra ne bi ni započinjala svoj donkihotovski pohod prije četiri godine. Sad, nakon što su savladali presudnu barijeru, pred njima je drugo poglavlje – što više koncertnih nastupa.

U njihovom slučaju ne ustručavamo se biti i njihov ‘promotor’. Preporučujemo ih organizatorima posebnih programa u kojima se muzika ”sluša, gleda i čita”, kao što su instrumentalne autorske teme Mustra Orchestra, fini koloplet akustričnog popa, jazza i rocka sa etno motivima.

Ostavi komentar