Mull Of Kintyre, spot

Priča o prosječnoj pjesmi koja je britanski best-selling single ever

GPS za dušu Vremeplov

Na današnji dan prije 40 godina objavljena je singl ploča Paula McCartneya i grupe Wings s pjesmom “Mull of Kintyre”, koja je s prodajom od dva miliona kopija postala najprodavaniji singl ikada u Velikoj Britaniji.

Mull of Kintyre Paulova je posveta pitoresknom škotskom poluotoku Kintyre, odnosno mjestu na kojem je 1966. kupio imanje High Park Farm.

Tvorac brojnih klasika pop kulture, po ocjeni muzičke kritike, imao je i poneki autorski promašaj u karijeri, a među njima se često izdvaja “Ebony and Ivory“, koju su Paul i Stevie Wonder kao duet snimili 1982. Iako je Billboard objavio da je pjesma rangirana među 100 najvećih hitova svih vremena na njihovoj top listi, američki muzički magazin Blender ju je uvrstio među 10 najgorih pjesama, a BBC-jeva publika ocijenila je 2007. da je to najgori duet ikada.

Ni ”Mull of Kintyre” nije zadobio preveliku naklonost kritike, no publika se, masovno kupujući singlicu, izrazila drugačije. Bonus: zahvaljujući pjesmi, imanje je 2010. prodato za čak 3 miliona funti.