Plastic Sunday, Exit Future Shock 2017

Plastic Sunday: Udahni duboko, pogledaj gore

Muzika - regija Show Time

Niški garage rock sastav Plastic Sunday objavio je treći album ”Svetlost u tebi”, a uz njega i reizdanja prva dva albuma, “Razum traži razloge” (2011.) i “Komunikacija” (2014.).

Muziku za većinu od ukupno osam pjesama novog izdanja potpisuje bubnjar i pjevač Milan Mitrović, koji je i autor svih tekstova, a uobičajeno aranžmani su djelo cijelog benda, kojeg još čine gitarista Bratislav Mitrović i basista Nikola Milošević (zamjena za raniju basisticu Aleksandru Stanković, koja je odselila u instranstvo).

Iako naziv grupe može asocirati na hladnu distanciranost, teme u pjesmama su, zapravo, vrlo emotivne i ‘hipijevski’ optimistične. U njima je naročito izražen uticaj psihodelije, koju bend i navodi kao inspiraciju, pa stihovi u većini brojeva prate zajedničku nit iz naziva albuma – ”Ideš ka nebu, da dotakneš sunce, da ukradeš zvezde i ispuniš želju” (Ne gledaj dole), ”Svemir je noćas samo u tebi, oseti sve te boje u sebi” (Upoznaj sebe), ”Razmičem zavese zraci ulaze, u mojoj sobi svetlost greje me” (Zraci), ”Hodam lagano, udišem svet, sunce me vodi, prelepo je” (Ljudi oko mene)…

Noise/psihodelija kao vrsta ambijentalnog rocka uglavnom ne nudi koncertne adute u standardnom značenju tog pojma, no album ”Svetlost u tebi” ima i brojeve koji se nameću hipnotički zaraznim ritmom, poput ”Ne gledaj dole” (jedan od dva naslova koje je komponirao Bratislav Mitrović).

Ako je ovaj žanr među vašim favoritima, Plastic Sunday možete uvrstiti u play liste, a sve teme dostupne su za preslušavanje na Deezer stranici njihovog izdavača Lampshade Media.

Naslovna fotografija: Plastic Sunday na Future Shock bini Extita 2017