Ne margini

Sarajevo Band Aid: Ako ste na margini, recite NE margini!

Muzika BiH Show Time

Na poticaj Fondacije za socijalno uključivanje i koalicije KOMA, sarajevski ad hoc Band Aid formiran od desetak poznatih vokalista snimio je spot čiji moto opisuju stihovi ”zapjevaj, kao sunce sini, reci ne želim više biti na margini!

U studiju poznatog sarajevskog klavijaturiste, autora i producenta Damira Arslanagića našli su se pjesnik, kolumnista i rock pjevač iz strasti Ahmed Burić (grupa Kablovi) i Branko Sauka, nekadašnji bas gitarista grupa Crvena jabuka i Gino Banana.

Okupila ih je zamisao Fondacije za socijalno uključivanje i koalicije KOMA, koji su u svojoj socijalnoj akciji posvećenoj svim osobama na margini društva htjeli neki drugačiji izraz od klasičnog marketinškog.

Spomenuta trojka uradila je pjesmu i okupila svojevrsni Band Aid, pa su je u studiju u pjevačkim ulogama snimili Mirela Laković, Nina Babić, Halid Bešlić, Vlado Kreslin, Narcis Vučina, Dino Šaran, Almir Kurt, Damir Nikšić, Elvis J. Kurtović i Ahmed Burić.

Obzirom na generacijsku pripadnost autora pjesme, spontano se valjda dogodilo da refren i zadnja strofa ”Ne margini” bude u duhu protestnih balada hipijevskih ikona Crosby, Stills, Nasha & Younga.

Toliko nas na istoj strani 
i uvijek nam se isto brani,
zapjevaj, kao sunce sini
reci: ne želim više biti na margini!

Nema toga ‘ko će reći,
‘ko je manji, a ‘ko veći,
nisu važne vjere, nacije i spol,
već kako se živi – u tome je fol!

2 razmišljanja na “Sarajevo Band Aid: Ako ste na margini, recite NE margini!

Komentari su zatvoreni.