Kevin Spacey

Novi skandali – Kevin Spacey plaća sve grijehe Hollywooda

Film & Foto & TV Show Time

Da zidovi hollywoodstih studija i viletina na Beverly Hillsu imaju uši, slavna tvornica magije i snova mogla je još davno zatvoriti butigu.

Kevin Spacey je postao trenutno najneomiljenije lice Hollywooda.

Nakon što je, zbog njegovih preko noći otkrivenih grijeha, prekinuto snimanje jednog od najpopularnijih TV serijala u zadnjim godinama – ”House of Cards” – sada je objavljena vijest i da Sony TriStar povlači film ”All the Money in the World” iz utrke za Oscar nominacije.

Planirana američka primijera ostaje u najavljenom terminu, 22. decembra (oko 40 miliona dolara je uloženo u film, a to se nikome, ni zbog kakvih moralističkih razloga, ne baca u vjetar), no od mogućnosti za Oscara se odustaje, iako su dosadašnja predviđanja pokazivala da film može biti među ozbiljnim kandidatima za nekoliko kipića.

”To je odličan film i zaslužuje da bude u utrci za ‘Oskara’. ali imajući u vidu trenutne optužbe za jednog od glavnih glumaca, a zbog respekta prema oštećenima, bilo bi neprikladno da se pojavi na gala-događaju” – objavila je kompanija, a o premijeri i nastavku distribucije dodaje: ”Ipak, film nije djelo jednog čoveka. U njegovo stvaranje uključeno je više od 800 ljudi, koji su neumorno radili nekoliko godina i bila bi velika nepravda da ih sve kaznimo zbog onoga što je uradio jedan glumac u filmu”.

Hollywood skandali

Nikako se, međutim, ne možemo oteti dojmu da je Spaceyju glave došao samo loš tajming.

Da početkom mjeseca iz Hollywooda nije odjeknula prava atomska bomba od seksualnog skandala, kada je otkriveno da je slavni producent Harvey Weinstein posljednjih 30 godina seksualno zlostavljao mlade žene s kojima je radio, Spacey bi se vjerovatno izvukao sa lakšom kaznom, nekim žutim kartonom umjesto isključenja iz igre.

I ta Weinstein priča je, koliko god šokantna, skoro (i nažalost) prirodna za Hollywood. Jer, da zidovi njegovih studija i viletina na Beverly Hillsu imaju uši, slavna tvornica magije i snova mogla je još davno zatvoriti cijelu butigu.

U slučaju Weinstein tek sada je objelodanjen podatak o njegovih najmanje osam izvansudskih nagodbi u minulim godinama. Njegova ”nesreća” je da su o zlostavljanju odjednom javno progovorile brojne žene i da su američki novinari obavili veliku istragu, što je za filmski etablišment bilo previše – i preopasno za dalji biznis.

Filmovi koji su izlazili iz produkcije Harveyja Weinsteina zaradili su više od 300 nominacija za Oscara i još puno više miliona dolara, pa taj isti etablišment ranije nije čačkao mečku, iako je njegov siledžijski karakter bio javna tajna. No, nakon što se cijela lavina obrušila, ni uljepšano izraženo ”seksualno uznemiravanje” nije je smjelo više oprostiti ni njemu.

A onda se pojavi svjedok jednog davnašnjeg pedofilskog pokušaja Kevina Spaceya. Kojeg li užasa već na pomen riječi ‘pedofilija’, a poslije Weinsteina i otkaza koji je producent dobio iz jedne od najvećih filmskih kompanija, glumac nije mogao dobiti ni mrvicu milosti.

Šta je Hollywood time dobio? Pročišćenje? Malo sutra. Realnije je: dobio je nove sjajne predloške za neke buduće blockbustere.