Milan Stančić na Kantfestu 2016

Kantfest od Zapada do Istoka (i simbolika o ‘malom mravu’)

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Više puta smo naglašavali trend buđenja kantautorske scene u nas, možda još tihe i skromne po broju, ali vrlo zanimljive po autorskom potencijalu. Novi primjeri su događaji istog naziva, Kantfest u Sloveniji i Beogradu.

U mjestu s nepunih 5000 stanovnika, Ruše nadomak Maribora, minulog petka (3. 11.) održan je Kantfest, festival uglavnom slovenskih kantautora na kojem su nastupili Jani Kovačič, Adi Smolar, Ntoko, Andraž Polič, Afra Tesla & Dejan Berden, Toxsick & Matic Jeraj, Dani Bedrač & Simona Kropec, Marko Grobler, Viki Baba Brusli, Tadej Vesenjak, Leon Matek, Xenia Jus, Katarina Juvančič & Dejan Lapanja, Anže Palka i Jovica Ilić iz Makedonije.

Ovoliki broj izvođača i podatak da je riječ o 15. izdanju Kantfesta dovoljno govori o ovoj sceni u Sloveniji.

Kantfest 2017, Ruše Slovenija
Kantfest 2017, Ruše Slovenija

Beograd je svoj festival istoga naziva, Kantfest, pokrenuo 2014. godine i novo, četvrto izdanje, održava se od 16. do 20. 11.

U odnosu na ranije godine, broj izvođača je povećan na 20, a festival je internacionalni i u dva će polufinalna programa, 18. 11. u dva grada, Inđiji i Beogradu, predstaviti po deset kantautora iz SAD-a, Bugarske, Mađarske i Velike Britanije, te zemalja regiona. Finale, sa koncertom u čast Leonarda Cohena, priređuje se kao live TV prijenos iz Studija B, 18. 11.

Najbrojniji na festivalu su, očekivano, kantautori iz Srbije: Astor Lajka, Johny Love, Olivera Dragićević Skvo, Anne Marie, Mladen Cicović, Miloš Basarić, Milan Kosanović i Stefan Bogosavljević.

Makedonija ima jednog predstavnika, Jovicu Ilića, a po dva Hrvatska (zagrebački kantautori Vedran Ivorek i Coolio Jack) i Slovenija (Jerry Mažgon, Matej Kermavner).

Milan Stančić Kimi je ove godine jedini sudionik iz Bosne i Hercegovine.

Ovaj sarajevski autor i jedan od urednika portala za književnost Doznajemo.com poznatiji je u poetskim krugovima i pjesme su mu objavljivane u brojnim časopisima, te nekoliko antologija, a posebno je zanimljiv njegov opus iz žanra satirične poezije, za koju je i nagrađivan.

Kao kantautor je samozatajniji, što ne znači i manje zanimljiv. Pod imenom dueta Lučka Uprava, u kojem je još Slobodan Boban Ćosić (klavijature), pjesme predstavlja samo na You Tube kanalu, a za ilustraciju njegovih duhovitih tema izabrali smo jedan prošlogodišnji i jedan nedavno objavljeni broj.

Naslovna fotografija: Milan Stančić (desno) na Kantfestu 2016