Prvi kadar, film festival u Istočnom Sarajevu od 6. do 10. 11.

Film & Foto & TV Show Time

Međunarodni festivаl dokumentаrnog i krаtkog igrаnog filmа ”Prvi kadar” održava se jedanaesti put i s ovogodišnjim sloganom ”Pravi kadar” u petodnevnom programu će prikazati 43 filma iz 20 zemalja.

Za svih pet selekcija (U fokusu, Ex-Yu u fokusu, Kratke priče, Ključ za film i Novi pogledi) stiglo je fantastičnih 625 prijava iz cijelog svijeta, što pokazuje kakav status ovaj festival već ima.

Najviše, ukupno 12 naslova, izabrano je u kategoriji ”Ex-Yu u fokusu”, u kojoj će publika vidjeti ostvarenja iz novije produkcije nastala u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Festival će 6. 11. simbolično otvoriti igrani film ”Kozije uši”, reditelja Marka Kostića, a projekciji će prisustvovati glumica Gorica Popović i autorska ekipa filma. Pored njih, na ceremoniji otvaranja će biti i počasni gost festivala, slavni glumac i reditelj Lazar Ristovski, čija će monografija i dokumentarni film o njemu biti predstavljeni na ”Prvom kadru”.

”Posebno je značajno što će publika vidjeti filmove nagrađene na najznačajnijim svjetskim i domaćim filmskim festivalima, IDFA, Lokarno, Berlinale, SFF, Beldoks i drugi, te niz specijalnih programa, kao ‘Veče laureata’, ‘U sjećanju na…’, MasterKlas predavanja, promocije značajnih filmskih festivala iz regiona i svijeta, izdanja iz oblasti filma i izložba dokumentarne fotografije”, navodi umjetnička direktorica festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prvi kadar