Metropol Samo urbano

Nostalgija – zaboravljeni čarobni svijet muzičkih kutija

muzička kutija

Malo je predmeta koji tako romantično podsjećaju na prošlost i misterije kao stare muzičke kutije, prodavane u bescijenje na buvljacima, možda ponegdje još skrivene na prašnjavim tavanima, a od zaborava čuvane u rijetkim domovima i uglavnom muzejima.

Ljudi su se oduvijek željeli zabavljati uz muziku. U pradavna vremena činili su to samo uživo, a prvi put, prema poznatim dokumentima, priliku da uživaju i u mehaničkoj muzici imali su u devetom stoljeću, kada su u Iraku smišljene orgulje na vodeni pogon, koje su mogle svirati nekoliko različitih melodija zabilježenih na rotirajućim valjcima.

carillon_bells

Na sličnom principu u srednjem vijeku su nastala samosvirajuća zvona (carillon bells, slika iznad) na crkvama i tornjevima, da bi se krajem 19. stoljeća u Njemačkoj i Švicarskoj razvila prava industrija izrade manjih ili većih kućnih muzičkih kutija.

Ideja je rođena po uzorku na burmutice za duhan, koje su među plemstvom postale popularne stotinjak godina ranije, a svirale su zahvaljujući finom mehanizmu skrivenom u duplom dnu. Ove kutijice, koje su gospoda držala na stolu ili nosila u džepu, inspirirale su proizvodnju namjenskih muzičkih uređaja, a izbor je bio ogroman – od kutijica koje su mogle stati na dlan do velikih poput dijelova pokućstva.

muzička kutija - mikado

Princip rada bio je isti: na disk ili valjak ukivane su zakovice, preko kojih je, kada bi se pokrenuli, prelazio dio nalik na češalj, pa su se njegovi zupci pomijerali i proizvodili tonove. Mehanizam se pokretao navijanjem, a kod skupljih modela valjci ili diskovi su se mogli mijenjati, sa izborom različitih melodija.

Najpoznatija radionica muzičkih kutija na prijelazu 19. i 20. stoljeća bila je Symphonion u Leipzigu, koja je poslovanje proširila na druge gradove po Njemačkoj i Švicarskoj, a sve veći poslovni potencijal odveo ju je i do Amerike, gdje su u New Yorku osnovali Regina Music Box Company.

muzicke kutije - adler

Bilo ih svih vrsta i oblika, često su izrađivane od plemenitih metala i ukrašavane dragim kamenjem i različitim filigranskim ukrasima, a mehanizmi postajali sve savršeniji, jer tržište je nezaustavljivo raslo.

Mnogi iz ovdašnjih generacija koje se sjećaju vremena iz ranih 1970-ih i otvaranja granica za slobodna putovanja, sigurno među romantičnim uspomenama još čuvaju sjećanje na prve muzičke kutije koje su nam stizale uz tada famoznog Trsta – sa figurama balerina koje su se vrtile na poklopcu čim bi se muzička kutija aktivirala. U to vrijeme, ako ste htjeli biti posebno romantični, najbolji dar za voljenu bila je kutija za nakit koja svira kad se podigne poklopac.

MUSICBOX_Jewel

No, puno prije toga muzičke kutije su u svijetu počele odlaziti u zaborav.

Kada su se pojavili novi mediji, od gramofona i pogotovo radija i televizije, opala je i prodaja muzičkih kutija, a radionice su se gasile jedna za drugom.

Ipak, one se i danas rade, a najveća proizvodnja je u Japanu, gdje vodeća kompanija Sankyo izrađuje starinske modele, ali ide i u korak s vremenom, prodajući muziku svojih kutija kao melodije za mobilne telefone.

Kod nas je u poklon dućanima moguće naći manje modele ukrasnih muzičkih kutija ili mehanizme koje sami možemo ugrađivati u sam-svoj-majstor kutije.

muzička kutija mehanizam

 

Ostavi komentar