Zarobljeno vreme: U inflaciji diva, šta će vam rock’n’roll?

Gledam Muzika - regija Show Time

Poslije više od dvije godine snimanja dobili smo dokumentarac ”Zarobljeno vreme”, čiji najkraći i najbolji opis glasi: putovanje kroz emotivni zavičaj bivše zemlje i vrijeme kada je rock and roll bio važan.

Više puta naglašavana konstatacija da nam se u zadnjim godinama događa fenomenalna ekspanzija muzičke publicistike i muzičkih dokumentaraca dobila je najnoviju potvrdu u filmu Milana Nikodijevića ”Zarobljeno vreme”.

Ni knjige o ovdašnjim rock bendovima ili nova enciklopedijska izdanja (poput nedavno objavljene ‘’50 godina bh. pop-rocka” Amira Misirlića), niti sve više rock dokumentaraca (opet, poput nedavno prikazanog filma ”Tifa” Bakira Hadžiomerovića) neće ex-Yu rocku vratiti nekadašnje pozicije. Naprosto, to je činjenica. Ali, napokon imamo relevantna svjedočenja o njegovim najboljim trenucima. I važno je to za sve nove generacije, važno za njihovu spoznaju o temeljima na kojima i oni rastu.

”Bez pretenzije da ispričamo konačne istine o rock and rollu, putujemo u potrazi za ‘izgubljen vremenom’ i dragim ljudima, pokušavajući da odgovorimo na pitanje: Da li je raspadom Jugoslavije rock izgubio značaj koji je nekada imao. Nema novih velikih autora, ne pojavljuju se genijalni pesmotvorci, ali zato danas samo u Srbiji ima gomila devojaka sa margine koje se proglašavaju divama… U situaciji kada imate inflaciju diva, šta će vam rokenrol?”, objašnjava ideju filma reditelj Milan Nikodijević.

Zarobljeno vreme, na snimanju sa Josipom Lisac
Zarobljeno vreme, na snimanju sa Josipom Lisac

Dokumentarac ”Zarobljeno vreme” sniman je više od dvije godine u šest država i brojnim gradovima – u Beogradu, Kragujevcu, Sarajevu, Skoplju, Herceg Novom, Zagrebu i Ljubljani.

U zanimljivoj ‘road koncepciji’ autor filma Milan Nikodijević i njegov ‘vodič kroz emotivni zavičaj bivše zajedničke zemlje i vrijeme kada je rock and roll bio važan’, poznati rock novinar, publicista i nbajizravniji svjedok najvećih trenutaka domaćeg rocka, Petar Peca Popović, razgovarali sa nizom aktera nekadašnje scene.

Kornelije Kovač, Goran Bregović, Žika Jelić, Petar Janjatović, Srđan Gojković Gile, Davor Sučić, Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac, Siniša Škarica, Želimir Babogredac, Zoran Predin, Bajaga, Gibonni, članovi grupa Indexi, Time, Smak… svi akteri u filmu su kroz širi društveni, ideološki, nacionalni, sociološki i kulturološki kontekst objašnjavali fenomen nekadašnjeg jugoslavenskog rocka.

Priča je krajnje autentična jer su njene epizode snimane na nekadašnjim kultnim mjestima te scene, od kluba Euridika, Radio Beograda i redakcije Džuboksa u Beogradu, preko čuvenog sarajevskog FIS-a i Doma omladine u Kragujevcu do ljubljanske hale Tivoli, gdje je rođena čuvena serija Boom festivala u 1970-im godinama.

Poslije beogradske premijere filma, 6. 11. u Jugoslovenskoj kinoteci, ”Zarobljeno vreme” će pohoditi regionalne festivale muzičkih dokumentaraca, a nadamo se da će producentska kuća Arbos iz Novog Sada prirediti i druga predstavljanja filma po regionu.

Naslovna fotografija: Na snimanju sa Žikom Jelićem iz YU grupe