Bob Dylan, Chicago, 27.10.2017.

Kapa dolje: 70-i-nešto-godišnjaci koji su još koncertno aktivni

Glas.ba RTV

Sa svojih 76 godina, pokazuju snimci sa koncerta 27. 10. u Chicagu, Bob Dylan je itekako još vitalan, primamljiv i uvjerljiv kao jedan od posljednjih velikih Mohikanaca s kojima je rađao rock and roll.

Dylan nije jedini vremešni roker koji se još penje na binu.

Isti broj godina imaju Paul Simon i Charlie Watts (76), samo godinu je stariji Ringo Starr (77), godinu mlađi je Paul McCartney (75), a tek nešto mlađi je najslavniji gerijatrijski dvojac, Mick Jagger (74) i Keith Richards (73). I svi praše!

Kad smo već kod te teme, spomenimo da je Leonard Cohen 2013. bio na turneji, a imao je 79 godina. Drugi legendarni kantautor Kris Kristoferson ušao je u 82. godinu života i još se dobro drži, budući da u ovom mjesecu ima zakazanih 6 koncerata.

Šta tek reći za Chucka Berryja, koji je umro u martu, u svojoj 91. godini, a svirao je sa 84. Toliko godina danas ima i još dobrodržeći Willie Nelson, koji do kraja 2017. ima zakazanih 17 koncerata po Americi, a neki ovogodišnji video snimci svjedoče o njegovoj vitalnosti.

Ipak, nenadmašan je BB King. Legendarni blues gitarista napunio je 89 godina kada je krajem 2014. još nastupao!

Nije da nemamo i mi vremešnih rokera koji su još koncertno aktivni. Željko Bebek će za manje od dva mjeseca napuniti 72 godine i, vrag ga odnio, fenomenalno se dobro drži!

Ništa manje živahan nije Žika Jelić iz YU grupe, koji sa svojih 75 godina ne samo da svira, već i dalje ‘luduje’ na svom Harley-Davidsonu. Toliko je napunio i Drago Mlinarec (Grupa 220), ali on više ne nastupa.

Željko Bebek - Žika Jelić

Vratimo se Dylanu.

Trenutno je na turneji, poslije izlaska njegovog 38. studijskog albuma Triplicate iz proljeća ove godine, a ovaj njen dio će završiti s pet koncerata u dvorani Beacon Theatre u New Yorku, od 20. do 25. 11.

U međuvremenu novi dokumentarac o njemu, koncertni ”Trouble No More’‘, premijeru je imao na nedavno završenom New York Film Festivalu.

Gledali smo u svim minulim godinama neke njegove epohalne koncerte, gledali smo, ruku na srce, i neke dosta jadne (među koje spada i nastup u Zemunu, 1991.), ali nekako uvijek je nešto posebno lebdjelo u zraku kad je na bini bio on, Bob Dylan.

U poznim godinama sada, rock pjesnik nobelovac, djeluje friško. Dva video snimka, klasik ”Blowin’ in the Wind” i ”Thunder on the Mountain” sa albuma Modern Times (2006.), sa koncerta 27. 10. u Chicagu to pokazuju.

Priču o vitalnim muzičarima završimo s onima koji više nisu koncertno aktivni, ali su još među živima u poštovanja vrijednoj starosti.

Slavni “King of Calypso” Harry Belafonte ušao je u svoju 91., Yoko Ono je u svojoj 85. godini, a velška soul i r&b dama Shirley Bassey uskoro će napuniti 81 godinu i donedavno je nastupala.

Poseban, pak, respect za Veru Margaret Lynn, englesku autoricu i pjevačicu tradicionalnog popa, enormno popularnu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Gospođa je 20. 3. ove godine proslavila – stoti rođendan!

Aferim, rekli bi u Bosni.

Vera Lynn
Vera Lynn, stogodišnja nekadašnja britanska pop zvijezda