Franz Ferdinand, live

Novi Franz Ferdinand, od retro do futurističkog zvuka

Muzika - svijet Show Time

Škotski rock bend ima novu postavu i donekle novi zvuk, ako je suditi po najavnom singlu ”Always Asceding” za istoimeni album koji će se pojaviti 9. 2. 2018. Prvi dojam: britko i s energijom prvih albuma.

Kada su se 9. 2. 2004. predstavili s prvim eponimnim albumom, škotski indie-rock, post punk revival i dance punkeri Franz Ferdinand eksplodirali su na top listama, a dojam svježine samo pojačali drugim albumom ”You Could Have It So Much Better” iz sljedeće godine.

Prethodni, pak, njihov studijski album ”Right Thoughts, Right Words, Right Action” iz 2013. (u istu priču nećemo svrstati ne baš uspješnu super-grupu FFS, kombinaciju sa američkim sastavom Sparks) jeste imao generalno prihvatljive ocjene, ali je donekle pokazivao ‘zamor materijala’.

Nakon što je prošle godine postavu napustio gitarista Nick McCarthy, bend se osvježio dvojicom novih članova, Julianom Corriejem (klavijature, gitara, back vokali) i Dinom Bardotom (gitara, back vokali), postavši prvi put petorka.

Nova ekipa i modificirani zvuk… vjerovatno onda nije slučajno da je za izlazak novog albuma određen isti datum kada se pojavilo debitantsko izdanje.

Malo retro-disco elemenata i malo futurističkog štiha u igranju sa synth zvukom, uz prepoznatljivi, temeljni sirovi rock, najavljuje li Franz Ferdinand novi početak? Prve reakcije fanova su optimistične, a novu temu možete uporediti u tek predstavljenoj studijskoj verziji i koncertnoj iz ljeta.