Kapitalno vrijedno za roditelje – online roditeljski savjetnik

Metropol Samo urbano

Sjećate li se prvog seksualnog iskustva? Sigurno da. Jeste li ga podijelili sa roditeljima? Vjerovatno ne. Mislite li da će vaše dijete reći vama? Nadate se da hoće, ali vjerovatno neće. Je li vaš tinejdžer spreman za seksualna iskustva? Mislite da nije. Što misli on? Siguran je da jest.

Ovo je samo površina ledenog brijega poznatog pod nazivom ‘iskušenja odrastanja’.

Vršnjačko nasilje, razne ovisnosti koje je javljaju i u tinejdžerskom dobu, delikvencija, zamke interneta, sve izražajnija pretilost kod djece ili ”samo” bujanje hormona – brojne su teme koje muče djecu pubertetskog i tinejdžerskog uzrasta, a za roditelje su najčešće noćna mora.

tinejdžeri

Rijetko kada roditelji i djeca mogu o tome govoriti oči u oči, pa i jedni i drugi blagosiljaju internet kao dobrodošlog savjetnika. I uz to intimnog.

Nažalost, na famoznmoj mreži češće su poluprovjerene i često netačne informacije, što može imati goru posljedicu nego netraženje rješenja.

Teza da je internet, uz niz društvenih mreža, riznica znanja i motor progresa ako ga umijete koristiti, ovih dana dobija jednu od sjajnih ilustracija: online XY roditeljski savjetnik.

Već letimičan pregled, iako je stranica na Facebooku tek pokrenuta, kazuje: neizbježno za roditelje pubertetske i tinejdžerske djece, uz ‘pet zvjezdica’ preporuku.

Dakle, sarajevska Asocijacija XY pokrenula je online platformu “XY Roditeljski savjetnik” sa ciljem podrške roditeljima, kao jedinstveno mjesto za pitanja, savjete, razmjenu iskustava, informacije i roditeljske dileme.

Tim psihologa i stručnjaka raznih profila sa višegodišnjim iskustvom u radu s mladima, odgovaraju na sva pitanja, koja roditelji mogu postaviti anonimno, porukom u inbox, ili javno na profilu, ako žele potaknuti raspravu drugih roditelja i saznati njihova iskustva.

Adresa za uključenje je https://www.facebook.com/XYRODITELJSKISAVJETNIK/.

pubertet-iskusenja