TFF 2017, dobitnici nagrada

Očekivane nagrade za najbolje filmove Tuzla Film Festivala

Film & Foto & TV Show Time

Nakon pet dana predstavljanja najnovije filmske produkcije sa južnoslavenskih prostora, 22. 10. je završen šesti Tuzla film festival, a glavne nagrade dobili su ”Ustav Republike Hrvatske” i ”Scream for me Sarajevo”.

Tuzlanska publika je vidjela 95 filmova iz 5 različitih kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.

U kategoriji dugometražnih filmova, žiri koji su činili Srđan Vukadinović, Jelena Perčin i Srđan Dragojević najboljim je proglasio hrvatski film ”Ustav Republike Hrvatske” u režiji Rajka Grlića.

Film koji je rasplakao i oduševio tuzlansku publiku, ”Scream for me Sarajevo” u režiji Tarika Hodžića dobitnik je Vile Tuzla film festivala u kategoriji najbolji dokumentarni film. Sastav žirija za ovu kategoriju činili su Jasna Hadžiselimović, Mirza Mehmedović i Mehmed Pargan.

Ove godine, po prvi puta na Tuzla film festivalu dodijeljena su i dva specijalna priznanja. Direktor Tuzla film festivala, Boris Balta, uručio je specijalno priznanje za produkciju Slavenu Kneževiću, dok je specijalno priznanje za poseban doprinos u bh kinematografiji pripalo Adnanu Čuhari.

Upravo je film u njegovoj produkciji, koji je ujedno i prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film „Ptice poput nas“, zatvorio ovogodišnji Tuzla film festival.

Muzički dokumentarac ”Scream for me Sarajevo” izdvaja se zbog činjenice da je ovo već osma nagrada za film o koncertu Brucea Diskinsona u ratom blokiranom Sarajevu.

Poslije premijere na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija natjecateljskog programa dokumentarnog filma, Nagradu za ljudska prava i Nagradu publike za najbolji dokumentarni film, film je pobijedio je nedavnom 12. DOKUArta, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Bjelovaru, s najboljom ocjenom publike u povijesti festivala.

Prije toga ”Scream” je proglašen proglašem ostvarenjem festivala muzičkih dokumentaraca dokuMfest u Zenici, te dobio specijalno priznanje festivalskog žirija Solo Positivo Film Festivala u Šibeniku.