Blade Runner 2047

Filmovi koji će označiti ovu jesen (video)

Film & Foto & TV Show Time

Tri filma u američkim i svjetskim kinima koji se po najnovijoj box office listi znatno izdvajaju su ”Happy Death Day”, ”Blade Runner 2049” i ”The Foireigner”, a njihovi žanrovi slikovito označavaju komercijalni trend za ovu jesen.

Opisan kao Groundhog Day meets Scream, američki slasher film (podžanr horrora tipičan po nasilnim psihopatama) Happy Death Day djelo je reditelja Christophera B. Landona, sa Jessicom Rothe i Israelom Broussardom u glavnim ulogama.

Premijeru je imao 13. 10. i do sada je na blagajnama ostvario 53 miliona dolara diljem svijeta.

Priča ovosedmičnog boy-office lidera prati studenticu čiji kolega sa koledža je ubijen na njen rođendan, a ona počinje da ponovo prolazi taj dan iznova i iznova i u svakom trenutku pokušava da pronađe ubicu i zaustavi smrt prijatelja.

Blade Runner 2049 je nastavak filma ”Blade Runner” iz 1982. Obadva povezuje isti glumac u jednoj od glavnih uloga, Harrison Ford, a novi je režirao Denis Villeneuve.

Teško je vjerovati da će nastavak nadmašiti kultni status prethodnika, koji je ocijenjen kao jedan od najboljih SF filmova svih vremena i ’93. je uvršten u američki Nacionalni registar kinematografije kao djelo od posebnog kulturološkog, istorijskog i estetskog značaja. Spomenimo i to da je muzički soundtrack legendarnog grčkog kompozitora Vangeslisa isto tako vrhunski ocijenjen.

Ipak, ”Blade Runner 2049” već ima drugu vrstu priznanja s kojim je višestruko nadmašio prvi film – na blagajnama je, od premijere 3. 10. do danas, ostvario ukupni prihod od 194 miliona dolara, skoro šest puta više od ‘originala’. Također, kritika mu daje pozitivne ocjene, često uz stav da je riječ o jednom od najboljih nastavaka ikada.

Treći istaknuti blockbuster je The Foireigner, akcioni triler reditelja Michaela Campbella u britansko-koneskoj koprodukciji, u kojem su glavne zvijezde Jackie Chan i Pierce Brosnan.

Premijeru je imao 24. 9. u Pekingu i 13. 10. u Americi, a već je ostvario prihod od 107,4 miliona dolara, tri puta više od uloženog budžeta.

Ova filmska priča prati bivšeg vojnog specijalca (Jackie Chan) u potrazi za osvetom za smrt kćerke, koja je ubijena u bombaškom napadu, a među njegovim sumnjivcima je političar kojeg igra Brosnan.