Preporuka: ‘sarajevska’ video igrica This War Is Mine

21. vijek Igraonica Internet

Igrice bez razaranja i uništenja nisu ”in”. Pa ako ih već vaše dijete, ili vi igrate, naša preporuka je igra u dva nastavka u kojoj je glavni cilj spašavanje civila u ratnom okruženju, a autori su inspiraciju našli – u iskustvima iz opsade Sarajeva.

Igrica “This War of Mine: The Little Ones” nudi potpuno drugačije iskustvo, jer rat tretira iz antiratne perspektive. Radnja jeste smještena u ratno okruženje, ali ono što je razlikuje od ostalih jeste da je glavni igrač stavljen u poziciju civila, dakle ne bori se oči u oči sa neprijateljem.

Posebno je zanimljivo da su autori inspiraciju za igru našli u temi opsade Sarajeva, pa su im kreiranju igre pomogli ljudi sa stvarnim ratnim iskustvima, a jedan od njih bio je Emir Ćerimović, dijete u vrijeme rata u BiH, kojeg su iz ratnog pakla izvukli u Francusku, gdje i danas živi.

Nakon velikog uspjeha prvog dijela igrice, koja je izašla 2014. godine, prošle godine se pojavio i nastavak, napravljen za sve igraće konzole, uključujući i mobilne platforme, odnosno Android i iOS.

O njenom kvalitetu govori podatak da je na Metacriticu, po ocjenama igrača, ostvarila skor 83 od mogućih 100.

Na temu ‘na kakve igrice poticati cjecu’ evo ilustracije.

Prošlogodišnjim istraživanjem, u koje je bilo uključeno 756 djece iz beogradskih osnovnih škola, utvrđeno da 86,9% njih ima kontakta sa video igrama, a 21,3% ih igra svakodnevno po nekoliko sati. Djeci su najprivlačnije igre koje sadrže akcione elemente, rjeđe sportske simulacije, te tek poneka strategija i jako rijetko avanturističke igrice.

Poslije obrade svih podataka, glavni zaključak u vezi negativne strane igranja jeste da se djeca sklanjaju u imaginarni svijet zbog situacije u porodici ili školi, da često imaju smanjenu socijalnu interakcija van kruga igrača i da zapostavljaju svakodnevne obaveze na ručun igranja. Tom negativnom aspektu doprinosi i činjenica da su nastavnici i roditelji uglavnom informatički nepismeni.

No, ustanovljene su i pozitivne strane: video igrice predstavljaju veliku šansu i motivaciju da djeca nešto nauče, a pogotovo lako i brzo učenje jezika i rada na računaru, da igrice mogu djelovati terapeutski i pomaći djeci da prebole neke zdavstvene tegobe i stresove, a neke igre su i jako kreativne, pa podstiču i kreativnost djeteta.

Kids_playing_video_games