Tragically Hip, Gord Downie

Umro pjevač poznatog kanadskog rock benda Tragically Hip

Muzika - svijet Show Time

Gord Downie, pjevač i tekstopisac jednog od najpoznatijih kanadskih bendova preminuo je 17. 10. 2017. u svojoj 54. godini, ne dočekavši izlazak svog šestog solo albuma, koji će se pojaviti 27. 10.

The Tragically Hip su 1984. osnivali Gord Downie, gitaristi Paul Langlois i Rob Baker, basista Gord Sinclair i bubnjar Johnny Fay i s prošlogodišnjim albumom Man Machine Poem u diskografiji su uknjižili ukupno 14 studijskih albuma, dva koncertna i 54 singla.

Kao dobitnici brojnih muzičkih nagrada, ukuljučujući 16 trofeja Juno Awards, uz bend Rush su možda planetarno najpoznatiji rock sastav iz Kanade, ne računajući staru gardu, kao The Band, Neil Young, Bryan Adams ili April Wine.

Uporedo s radom u matičnom bendu, Gord Downie je objavio pet solo albuma: Coke Machine Glow (2001), Battle of the Nudes (2003), The Grand Bounce (2010), And the Conquering Sun (sa grupom The Sadies, 2014) i Secret Path (2016).

Prošlog mjeseca najavio je novi, šest solo album, i to dvostruki pod nazivom Introduce Yerself, objavljujući da će se pojaviti 27. 10. Nažalost, nije ga dočekao. Gordu je u proljeće prošle godine dijagnosticiran tumor na mozgu i bitku je jučer izgubio.

Samo nekoliko mjeseci ranije, 19. 6. 2017., zajedno s ostalim članovima grupe The Tragically Hip primio je Orden Kanade, najviše državno priznanje za doprinos kanadskoj muzici.

1 razmišljanje na “Umro pjevač poznatog kanadskog rock benda Tragically Hip

Komentari su zatvoreni.