pankrti_live

Četrdeseti rođendan ex-Yu punka! (i 60 godina začetka Beatlesa?)

GPS za dušu Muzika - regija Vremeplov

U Ljubljani je 18. 10. 1977., s prvim koncertom Pankrta, rođen punk u bivšoj Jugi – deset dana prije izlaska kultnog albuma Sex Pistolsa! Rođendanska fešta zakazana je za ovaj petak, uz gostovanje Pistols-basiste Glena Matlocka.

Istorijski koncert dogodio se u gimnastičkoj dvorani gimnazije Moste-Polje i za njega su članovi grupe rukom ispisali 20-ak plakata – ne očekujući nikoga u publici. Pankrte su mjesec dana ranije osnovali Grega Tomc, deus ex machina i kum grupe te autor njihovih tekstova, i pjevač Peter Lovšin. Ekipu su još činili basista Jure Kraševec, gitaristi Mitja Prijatelj i Bogo Pretnar te bubnjar Slavc Colnarič.

Svi su do tada bili u svijetu bluesa i hard rocka, no Grega i Pero su ih uspjeli nagovoriti da uvježbaju cover verzije engleskih punkera sa slovenskim tekstovima i čak prve vlastite pjesme tandema Tomc-Lovšin. Oni sami, međutim, bili su uvjereni da će prvi koncert biti i posljednji, da će Pankrti s radikalno drugačijom, politiziranom i buntovničkom glazbom biti zabranjeni. Ipak, ništa se nije dogodilo osim šoka i oduševljenja malobrojne publike.

Pankrti, koncert

Ali, taj mali, tada potpuno anonimni događaj, ušao je u povijest kao prvi punk koncert u tadašnjoj Jugoslaviji – i obilježen je spomen pločom na zgradi gimnazije.

Već poslije nekoliko dana uslijedio je znameniti nastup u zagrebačkom Studentskom centru na otvaranju izložbe Mirka Ilića, poslije kojeg je – kaže legenda – Džoni Štulić ošišao dugu kosu i napisao stihove “brijem bradu i brkove, da ličim na Pankrte” što će završiti u njegovoj čuvenoj pjesmi “Balkan”.

Seriju od tri ključna koncerta s kojima počinje rađanje jugoslavenskog punka čini još nastup u beogradskom SKC-u. Prvi singl s pjesmama “Lublana je bulana” i “Lepi in prazni“, koji su postali kultni naslovi Pankrta, objavljen je već naredne godine, a debitantski album “Dolgcajt” pojavio se početkom 1980., iste godine kada su objavljeni prvijenci Parafa i Pekinške patke. Punk i novi val na velika su vrata ušli na tadašnju rock scenu u većem dijelu zemlje.

Pankrti (u prijevodu Kopilad), u postavi Pero Lovšin, Bore Kramberger, Slavc Colnarič, Bogo Pretnar i Marc Kavaš, 40-u obljetnicu velikog događaja će obilježiti u petak, 20. 10. 2017. u ljubljanskoj dvorani Stožice.

Koncert će imati niz gostiju, a jedan među njima je punk zvijezda svjetskog formata, Glen Matlock, originalni član legendarne britanske grupe Sex Pistols.

Pankrti, janezbogataj

P.S.

Na današnji dan, 18. 10. 1957. godine, dogodio se još jedan malo poznati koncert – ali s ogromnim posljedicama.

U Conservative Clubu u jednom kvartu Liverpoola nastupila je grupa The Quarrymen koju je predvodio John Lennon i koja je svoj debitantski nastup imala četiri mjeseca ranije. No, ovaj dan značajan je zbog toga što se grupi prvi put na sceni pridružio Paul McCartney, a još značajniji zbog činjenice da su Paul i John toga dana prvi put počeli isprobavati i neke zajedničke muzičke ideje.

Quarry Men At Casbah
Quarry Men At Casbah