Jayus Jazz

Popu pop, a jazu – jazz

Muzika - regija Show Time

Veliki je jaz između onoga što se serijski ‘štanca’ i stalno vrti u eteru i onoga što je pravi potencijal, ali se malo kad čuje, pa ostaje underground. Osim kad muzičari stisnu petlju i istisnu svoje novčanike da sami snime materijal, makar nesigurni dokle će dobaciti.

Slušajući većinu radijskih programa dojam da nam je muzika jednolična i impotentna. A nije, samo treba malo više zaroniti u podzemlje, gdje se kriju nebrojeni frikovi, neki sasvim zadovoljni već time što sviraju, neki neodlučni da se hvataju u koštac sa industrijom zabave,  a neki pronalaze vlastite puteve da stignu do šire publike.

Među njima je Jayus Jazz, niški sastav nastao 2013. godine kao trio kojeg čine Zlatko Ilić na bubnju, Lazar Petrović na gitari i Čedomir Ilić na bas gitari.

Već rock svirati, danas i ovdje, golemi je izazov, svirati instrumentalnu muziku čini se udaranjem glavom o zid (ako nisi Vlatko Stefanovski), a raditi muziku na temeljima jazza i funka, e to se već zove opsjednutost.

Jayus Jazz je u početku izvodio jazz & funk standarde, pa su se ubrzo usudili da kreiraju vlastite kompozicije, u koje su unijeli šmek tipičnog rokerskog gitarskog riffa i znajući da ni ne vrijedi tražiti od bilo kojeg diskografa da im to snimi – mjesecima su sami snimali svoj materijal.

Tako je uobličen album ”Trial & Error”, koji su miksali i masterizirali gitarista benda Čedomir Ilić, te Milan SevdahBABY Stanković i Miloš Medić.

U međuvremenu su nastupali po klubovima i ponekom festivalu kao što su Nišville, Jazz in Albania, Petrovac Jazz Fest, a sada doživjeli kulminaciju – Lampshade Media im je izdao album i distribuira ga u digitalnom formatu. Ako ste baš znatiželjni, poslušajte cijeli materijal na Deezeru.

Za našu smo ilustraciju izabrali broj koji otvara album, ”Jazzagain”, ali i temu koja pokazuje drugačije potencijale benda – vokalnu pjesmu ”Tražim čoveka”, koju je Jayus Jazz snimio sa niškim reperom Markom Jovanovićem Marconierom. Opet u vlastitom aranžmanu.