Akteri filma Žaba

Tuzla Film Festival 18. 10. otvara film ‘Žaba’ Elmira Jukića

Film & Foto & TV Show Time

Tuzla Film Festival je stigao do šestog izdanja, a podatak da organizator Magic Factory dobije više od 750 prijava autora iz sedamdesetak zemalja dovoljno govori o internacionalnom ugledu koji već ima.

Festival se održava od 18. do 22. 10. i publici će ponuditi 94 projekcije u šest kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani, snimaj bilo čim kao i future generation short films.

Poslije ceremonije otvaranja, 18. 10. u Narodnom pozorištu Tuzla, kao prvi će biti prikazan film ”Žaba” reditelja Elmira Jukića i producenta Ademira Kenovića.

U narednim danima na programu su još četiri recentna naslova iz regionalne dugometražne produkcije – ”Stado” (Srbija), ”Muškarci ne plaču” (BiH), ”Mrtve ribe” (Hrvatska), ”Ustav Republike Hrvatske” (Hrvatska), dok će festival, poslije dodjele nagrada, biti zatvoren prvim bosanskohercegovačkim dugometražnim animiranim filmom ”Ptice poput nas” Faruka Šabanovića.

Glavninu programa TFF-a čine kratki igrani i dokumentarni filmovi, a iz vrlo raznolikog i atraktivnog izbora izdvajamo impresivni muzički dokumentarac ”Scream for Me Sarajevo” Tarika Hodžića, čija projekcija je zakazana za 19. 10.

Predsednik žirija je proslavljeni beogradski reditelj i scenarista Srđan Dragojević, a članovi su zagrebački glumac Zlatan Zuhrić Zuhra i Srđan Vukadinović, ugledni teatrolog i teoretičar kulture i umjetnosti iz Crne Gore.

Kako je objavio Magic Factory, projekcije filmova, osim dugometražnih igranih, ove godine će biti besplatne.