Bjork-portrait-2016-billboard

Lavina krenula: I Björk piše o seksualnom uznemiravanju

Film & Foto & TV Metropol Samo urbano

Nakon šokantnih navoda o seksualnom zlostavljanju američkog reditelja Harveyja Weinsteina, slavna islandska pjevačica Bjork je podijelila priču o vlastitim iskustvima sa uznemiravanjima u filmskoj industriji.

U svom Facebook postu pjevačica piše da je odmah po ulasku u svijet glume postala svjesna da je univerzalna stvar bila da reditelj može slobodno dodirnuti i uznemiravati svoje glumice, a filmska institucija to dozvoljava.

Bjork, facebook post

Godinama su poznate priče o višestruko manje plaćenim glumicama i drugim ženskim zvijezdama show-biza, o seksualnom naplaćivanju uloga, o vremešnim filmskim divama koje više ne dobivaju uloge, jer nisu privlačne ili, s druge strane, o autodestruktivnim kozmetičko-operativnim torturama kojima se slavne žene podvrgavaju da zadrže erotsku sliku koja se o njima stvara i bez koje nema posla.

Poput priča o pedofiliji unutar klerikalnih zajednica, ništa protiv toga nisu činili svi koji su znali. Suprotno, vješto su skrivali tajne ili su žrtve pretvarali u krivce.

“Što se tiče mog profesionalniog puta, nisam imala problema, ali mnoge moje koleginice su nezadovoljne brojem ženskih uloga, ima mnogo više muških likova, više se piše za glumce. Ja sam zaista imala sreću da igram neke super mlade žene, glavne junakinje i ne zalim se, ali još uvek je žena manje plaćena i uvek je žena podređena”, samo je jedna od domaćih ilustracija, koju je nedavno izrekla mlada glumica Tihana Lazović, koja je pažnju je privukla ulogom u filmu “Zvizdan”.

Zene rediteljice

Jedno američko istraživanje otkrilo je da žene dobiju svega 29 posto uloga sa tekstom, a često se pojavljuju tek kao dekoracija, dok trećina trećine pritom nosi odjeću koja ne skriva mnogo toga ili su djelimično gole. Globalno, ženski likovi imaju četiri puta veću obavezu da nose izazovnu garderobu ili budu gole, nego muški.

Iza kamera, rodna nejednakost je još veća, pa među rediteljima i ostalim važnim kreatorima na filmu (scenario, muzika, montaža) manje od deset procenata su žene.

S tom spolno-finansijskom diskriminacijom još se moglo nositi, ali spolno nasilnička koja sve više izranja iz tame možda bi puno brže mogla mijenjati seksistička pravila show biza.